Erdogan: Tyrkiet skal til valg 1. november

Den tyrkiske præsident siger, at en overgangsregering skal lede landet indtil valget.

Foto: AP
Foto: AP

Tyrkiet skal til valg i utide. Det skal ske 1. november, siger præsident Recep Tayyip Erdogan.

Han oplyser, at der i mellemtiden vil blive dannet en overgangsregering, og den kan også rumme folk, der ikke er medlem af parlamentet.

- Vi vil føre landet mod valget. Om Gud vil, får vi et parlamentsvalg 1. november, siger han til journalister.

Erdogan vil i næste uge bede premierminister Ahmet Davutoglu om at danne en bred overgangsregering, oplyser embedsmænd.

I ugevis er der forgæves blevet forhandlet om at danne en koalitionsregering, inden der er deadline 23. august.

AKP var fortsat det største parti i parlamentet efter valget 7. juni, men det havde mistet dets absolutte flertal for første gang, siden AKP kom til magten i 2002. Det var et slag i ansigtet på Erdogan i forhold til landets 75 millioner indbyggere.

Erdogans kommentarer antyder, at han vil bruge sin ret som præsident til at udskrive valg i stedet for at benytte den alternative mulighed at blive enig om nyvalg efter en afstemning i parlamentet.

- Kan præsidenten udskrive valg i overensstemmelse med forfatningen? Ja, det kan han, lød det fra Erdogan ifølge nyhedsbureauet AFP.

Modstandere har beskyldt Erdogan for at fremskynde et valg samtidig med, at han har blandet sig i koalitionsforhandlingerne med det formål, at AKP ville klare sig bedre i nye meningsmålinger.

Efter at det mislykkedes for premierminister Ahmet Davutoglu at danne en koalitionsregering, ledet af AKP, har Erdogan blandt andet afstået fra at tilbyde det næststørste parti, Republikkens Folkeparti, CHP, at forsøge at gøre det.

Oppositionen har beskyldt Erdogan for at overtræde forfatningen, men præsidenten siger, at han ikke vil møde CHP-leder Kemal Kilicdaroglu, som nægter at sætte sine fødder i det omstridte nye præsidentpalads.

- Hvorfor skal jeg invitere en, der ikke kender Bestepe, siger Erdogan ifølge AFP og refererer til distriktet i Ankara, hvor det ny palads ligger.

- Er der nogen grund til at spilde tiden?

3 kommentarer
Vis kommentarer