Annonce:
Annonce:

Erdoganistan: Det betyder Tyrkisk uro for Danmark

Ekspert: Det vil blive værre, før det bliver bedre

Her bliver ja'et officielt bekræftet. Video: AP
Annonce:
Følg Samfund

Der tales om politik med stor forsigtighed i de tyrkiske klubber og foreninger i Danmark. Søndagens afstemning har gjort det endnu mere risikabelt at udtrykke modstand imod præsident Erdogan

Sådan udlægger flere eksperter situationen overfor Ekstra Bladet dagen efter afstemningen, som giver den tyrkiske præsident ret til at fyre ministre, udpege forfatnings dommere, opløse parlamentet og skrive finansloven og mulighed for at styre landets enorme embedsapparat med dekreter.

Bange for at stemme
- Det er lykkedes for den tyrkiske stat at skræmme og intimidere mange tyrkere, som ellers ville have stemt nej. Jeg kender mange, der ikke mødte op på ambassaden for at stemte, simpelthen fordi de bange, siger Folketingsmedlem Lars Aslan Rasmussen (S), som selv har tyrkiske rødder.

Annonce:

- Tyrkiet er mere delt end nogensinde, og jeg tror, at vi får et mere ustabilt Tyrkiet at se i de kommende måneder. Det mest skræmmende er, at et flertal af tyrkere i Danmark har stemt ja. Det er dybt hyklerisk af dem at bo i demokrati men stemme for et diktatur.

- Der er faktisk større sandsynlighed for at møde en Erdogan-støtte blandt tyrkere her i Danmark end der er i Tyrkiet, siger Lars Aslan Rasmussen og henviser til, at 60 procent af tyrkerne i Danmark har stemt ‘ja’ til afstemningen.

Tyrkisk tv-kanal viser afstemningsresultat for Danmark Knap 40 procent stemte 'nej'. Mere end 60 procent stemte 'ja'
Tyrkisk tv-kanal viser afstemningsresultat for Danmark Knap 40 procent stemte 'nej'. Mere end 60 procent stemte 'ja'
 

Det handler om fejlslagen integration og om forældre, som ikke har gidet opdrage deres børn til at forstå demokratiets ånd.

- Det er en del af årsagen til, at så mange tyrkere i Danmark har stemt på Erdogan der taler som en Hooligan og spiller på folks frygt, siger han.

Annonce:

Vurderingen af, at der er udsigt til øgede spændinger bekræftes af Ehab Galal, som er lektor på Institut for Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier.  Men på mellemlang sigt kan afstemningen faktisk føre til en mere stabil politisk situation, også blandt tyrkere i Danmark, simpelthen fordi Erdogan får et fastere greb om landet end tilfældet er nu.

- I de nærmeste uger og måneder vil vi nok se massive demonstrationer og endnu mere massive politiopbud til at slå dem med. Vestlige ledere vil fordømme det og der vil komme fordømmelser tilbage fra Erdogan. Men på længere sigt er jeg ikke i tvivl: Tyrkiet har brug for Europa og Europa har brug for Tyrkiet. Så tingene vil falde til ro igen, siger Ehab Galal.

Solferien upåvirket

En sikkerhedspolitisk vurdering af solferien giver heller ikke grund til bekymring

- Forudsat at situationen ikke udvikler sig voldeligt, tror jeg ikke at det får nogen indflydelse på dansk turisme i Tyrkiet. Tværtimod kan resultatet give en mere stabil politisk situation, siger vicecenterleder på institut for Statskundskab, Kristian Søby Kristensen som har speciale i sikkerhedspolitik og forholdet mellem NATO-lande.

-Tyrkiet er jo en meget stor turistdestination, og så vidt jeg ved, har danske turister har ikke tidligere haft problemer med at rejse til lande med mindre demokrati, siger han og peger på Egypten og Thailand som eksempler.

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Svulster og skandaler trives i tavshed
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: