Erhvervsminister vil følge op på IKEA-sag

Ikea har mandag åbnet sine fem butikker i Danmark og er dermed gået imod Simon Kollerups (S) anbefaling

Simon Kollerup er bekymret for smittespredning, efter at Ikea nu har åbnet sine danske butikker. (Arkivfoto) Foto: ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Simon Kollerup er bekymret for smittespredning, efter at Ikea nu har åbnet sine danske butikker. (Arkivfoto) Foto: ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Følg Samfund

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) vil 'følge op' på sagen om Ikea, der har åbnet sine varehuse i Danmark mandag, selv om han har anbefalet virksomheder at holde lukket.

- Jeg synes, det er meget bekymrende, at man midt i en sundhedskrise vælger at overhøre myndighedernes advarsler. Vi vil alle sammen gerne have en normal hverdag igen, og vi er i gang med at tage skridt i den retning.

- Det skal vi ikke risikere at sætte over styr. Derfor er jeg heller ikke glad for åbningen af Ikea i dag. Det er klart, at vi nu overvejer, hvordan der skal følges konkret op på det her, lyder det fra ministeren i en skriftlig kommentar.

Det er uklart, hvad konsekvenserne kan blive for Ikea, der før mandag har holdt lukket som følge af coronakrisen.

Simon Kollerup henviser til, at han i weekenden bad virksomheder om ikke at lægge sig fast på at åbne på et bestemt tidspunkt, inden der er blevet taget politisk stilling til, hvem der må åbne i næste fase.

- Jeg vil ikke forholde mig til enkelte virksomheder. Men jeg vil på regeringens vegne opfordre til, at man ikke på nuværende tidspunkt lægger sig fast på en tidlig genåbning, eller på hvad der skal ske i maj måned, før der er blevet taget samlet stilling til næste fase af genåbningen, sagde Simon Kollerup.

Han henviser til, at man i de zoologiske haver har fulgt anbefalingen og har undladt at åbne den 1. maj, som haverne ellers havde meldt ud.

De zoologiske haver havde fået Rigspolitiets accept, lød det, men de retningslinjer blev siden ændret.

Sundhedsmyndighederne mener ifølge Simon Kollerup, at det er uhensigtsmæssigt, 'hvis der sker en ukoordineret åbning af lokaliteter med mange mennesker, som hidtil har holdt lukket'.

Hos Ikea oplyser man, at der ikke har været noget konkret påbud om at holde lukket.

- Til gengæld har vi brugt rigtig meget energi i de seks uger på at være super skarpe på at implementere alle de anvisninger, sundhedsmyndighederne giver, for at man kan holde åbent, sagde Christian Mouroux Pedersen, kommunikationsansvarlig for Ikea Danmark, mandag formiddag til Ritzau.

Ikea har blandt andet en maksbegrænsning for antal gæster, ligesom det ikke er muligt at nyde eksempelvis en omgang kødboller i kædens restauranter.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Danmark for lille til store hemmeligheder?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+

LIGE NU