Erik raser over Copenhagen Marathon: Blev forhindret i at komme frem til kemo- og dialysepatienter

- Det er under al kritik, lyder det fra Erik Enold, der til daglig kører sygetransport for Falck.

56-årige Erik Enold havde ikke nemt ved at komme frem til sine patienter under søndagens marathon i København. Foto: Privatfoto
56-årige Erik Enold havde ikke nemt ved at komme frem til sine patienter under søndagens marathon i København. Foto: Privatfoto

Selvom Copenhagen Marathon, der søndag blev afholdt i det indre København, var et kæmpe trækplaster for glade løbere og tilskuere fra hele verden, er det langt fra alle, der er lige tilfredse med arrangementet.

56-årige Erik Enold, der til daglig kører sygetransport for Falck, oplevede massive udfordringer med at komme frem til dødeligt syge patienter søndag, hvor store dele af København var afspærret.

Det fortæller han til Ekstra Bladet.

- Jeg blev mødt af afspærringer over alt i de områder, hvor jeg skulle frem og hente patienter. Det var specielt slemt ved Vesterbro og Enghave. Der var ingen, der ville hjælpe mig ind, og jeg blev ved med at blive dirigeret ad andre ruter, hvor jeg så blev mødt af endnu en afspærring, ensrettede veje, blindgyder og omkørsel.

Ifølge Erik Enold forklarede han flere gange de frivillige, at han var på vej til at hente patienter, der skulle have livsvigtig behandling, men det gjorde ingen forskel.

- Fire forskellige steder forsøgte jeg at komme igennem. Her blev jeg mødt af ubehjælpsomme frivillige, der fortalte mig, at de ikke kunne hjælpe mig igennem, for hvis de gjorde det, så skulle de også lukke alle andre igennem. De tog ikke hensyn til, at jeg skulle ind til dialyse- og kemopatienter, selvom jeg fortalte dem det flere gange og understregede, at det var vigtigt, jeg kom forbi, siger han.

På flere billeder, som Ekstra Bladet er i besiddelse af, kan man tydeligt se, at Bjørns brænde er drivvådt. Privatfoto Samfund Bjørn raser over Bilka: Skal betale 2400 kr. for at returnere vare

Ringede til vagtcentral
De mange afvisninger gjorde Erik Enold utålmodig og vred.

- Jeg blev mere og mere frustreret og vred. Jeg skulle hente patienter, der er alvorligt syge, og så er der ikke taget hensyn til, at jeg skal kunne komme igennem. Helt ærligt - i bund og grund handler det jo om liv og død. De pisser jo på de syge og svage.

Den stigende frustration fik Erik Enold til at ringe til Rigshospitalets vagtcental. Her lød meldingen på, at Erik Enold langt fra var den eneste af Falcks chauffører, der havde haft problemer den dag.

- De havde oplevet massiv problemer med vores chauffører inde på Rigshospitalet. Inde hos vagtcentralen havde de efterspurgt nogle ordentlige kort til vores chauffører, som viste, præcis hvor vi kunne komme ind, men det havde vi ikke fået. Så de vidste ikke, hvad de skulle gøre.

- Det viste sig, at der kun var tre gennemkørselsposter. Det er altså ikke meget, når man skal rundt og hente patienter flere forskellige steder indenfor det afspærrede område og overholde en tidsplan. Det duer simpelthen ikke, og det er under al kritik.

Undervejs talte Erik Enold også med flere af sine kolleger, som havde samme oplevelse som han selv.

- Jeg mødte og talte med flere kolleger på min rute. Alle havde helt blodskudte øjne og talte om, hvor stort et helvede det var. Det var under al kritik.

Han retter derfor en skarp kritik af arrangørerne bag Copenhagen Marathon, som han ikke mener har gennemtænkt planlægningen af transport i det afspærrede område.

- Jeg tror virkelig, at der er noget, arrangørerne har misset i forhold til planlægningen af det her event. Nu har jeg kørt sygetransport i fem år, og jeg har aldrig oplevet noget lignende. Når man arrangerer noget så stort som et marathon, så kan jeg godt se, at det kan smutte, for man er meget fokuseret på løbet, men man er nødt til at hive i håndbremsen en gang imellem og tænke: 'Hvad gør vi, hvis der sker noget alvorligt?.

Martin Andersen er langt fra tilfreds med CarPark. Foto: Privatfoto Samfund Martin tordner mod EasyPark: Parkering for 14 kr blev til bøde på 650 kr

Kom igennem
Efter flere mislykkede forsøg lykkedes det Erik Enold at komme igennem afspærringerne og ind til sine patienter. En frivillig ude på ruten forbarmede sig til sidst over ham.

- Det lykkedes, fordi jeg lavede en aftale med den post, jeg var ved, om, at jeg holdt klar, og når der kom et hul, så kunne jeg køre igennem. Det havde man også sagtens kunnet gøre de andre steder, og så var det hele gået meget nemmere. Det er jo en særlig situation, når jeg kommer som sygetransport.

Det tog Erik Enold flere timer at hente de tre patienter, han skulle hente på søndagens ruten. En rute, der normalt ikke tager mere end en halv time eller tre kvarter at tilbagelægge.

Også patienterne begyndte ifølge Erik Enold at blive påvirkede af situationen.

- Sukkende blev dybere og dybere hos mine patienter. Det er belastende for folk, der er på vej i dialyse eller kemo at sidde i en brandvarm bil, der bare bliver varmere og varmere. Jeg sagde flere gange til dem: 'jeg er ked af det her. Vi kæmper for at nå det'. Men der var ikke rigtig så meget, jeg kunne gøre.

Ifølge Erik Enold fik han undervejs på sin rute ondt af flere af de frivillige, der måtte afvise ham og ikke kunne lade ham komme igennem afspærringerne.

- Flere af de frivillige havde det ikke godt med at sige, at jeg ikke kunne komme igennem. Det kunne man se i deres øjne. De havde jo fået at vide, at de ikke bare kunne lade folk komme igennem oppefra, og de var tydeligvis i et dilemma. Det er synd.

- Men jeg synes, at arrangørerne burde tage mere højde for, at der altså er nogen af os, der er nødt til at komme frem, og at det skal gå mere gnidningsfrit og uden, at man er nødt til at bruge tid på at diskutere det med de frivillige ude ved de forskellige poster. Jeg kan godt se, at de ikke bare kan lukke alle ind, men der må tages højde for undtagelserne.

Vi er kede af det
Hos Sparta Atletik, der arrangerer Copenhagen Marathon, er de kede af at høre om Erik Enolds oplevelse.

- Vi bestræber os på at planlægge afspærringerne, så det fungerer og skaber mindst mulige problemer for alle. Vi forsøger at få trafikken til at fungere på nogenlunde normal vis, så vi er selvfølgelig kede af, hvis vi ikke kommer i mål med det, siger Dorte Vitbjerg, der er direktør hos Sparta Atletik til Ekstra Bladet.

Ifølge hende har de et tæt samarbejde med blandt andet Falck, når de planlægger arrangementer som Copenhagen Marathon.

- Vi arbejder sammen med beredskabet, så de er klar over, at der vil være et event og afspærringer forskellige steder, så de kan agere derefter. Vi sender info ud til alle de aktører, der kan forestilles at blive påvirket af vores event, og jeg har endnu ikke hørt om, at Copenhagen Marathon skulle have voldt problemer.

Men hvad siger du så til, at en af Falcks medarbejdere har haft en så dårlig oplevelse?

- Det er da helt sikkert et problem, vi skal tage op med beredskabet og indgå en dialog omkring, hvad der skal forbedres, hvis det ikke fungerer. Så det er da helt klart noget, vi vil se nærmere på. Derfor synes jeg også, at Erik skal tage det her videre til sin øverste chef, som kan tage det videre til os, så vi kan få en dialog omkring det.

291 kommentarer
Vis kommentarer