Ernæringsekspert: Diæter giver børn forskruet syn på mad

Når forældre lærer børn, at gluten er farligt, udvikles der usunde vaner blandt børn, advarer ekspert

Veluddannede og oplyste forældre er i færd med at udvikle nye sundhedsproblemer ved at sætte deres børn på diæter, hvor for eksempel gluten og laktose er forbudt og farligt.

Det mener Preben Vestergaard Hansen, som er mangeårig underviser på Ernærings- og sundhedsuddannelsen på Professionshøjskolen Metropol.

- Børn skal have en naturlig tilgang til mad og have sunde vaner, for så får vi sunde mennesker. Ellers får vi en mærkelig samfundsudvikling, hvor børn får et forskruet syn på sundhed, siger han.

Jyllands-Posten skriver søndag, at læger på landets hospitaler i stigende grad møder børn, som er på gluten- og laktosefri diæter eller Atkins-kuren, hvor man skal have et minimum af kulhydrater.

Men ifølge Preben Vestergaard Hansen er udelukkelsesdiæterne hysteriske og kan føre til spiseforstyrrelser hos børn.

- Mad er naturligt og skal spises på en naturlig måde. Så jeg er bekymret for, at den her forbudsholdning kan gøre, at børn kan udvikle forskellige problemer omkring ikke at ville spise forskellige fødevarer og måske udvikle en snært af anoreksi, lyder det.

- Prøv at tænk på, hvis du sidder ved spisebordet hver dag og får at vide, at du ikke må spise det og det, fordi det er usundt. Så udvikler man ikke en naturlig sundhedsopfattelse, siger Preben Vestergaard Hansen.

5 kommentarer
Vis kommentarer