Annonce:
Annonce:

Erstatning afvist: Denis' krig var ikke farlig nok

Denis Thor Christensen har fået ptsd efter at have været i krig for Danmark. Men han kan ikke få erstatning, fordi hans oplevelser ifølge Arbejdsmarkedets Erhvervssikring og Ankestyrelsen ikke var farlige nok

Denis Thor Christensen under sin udsendelse til Afghanistan i 2008. Privatfoto
Denis Thor Christensen under sin udsendelse til Afghanistan i 2008. Privatfoto
Annonce:
Følg Samfund

Denis Thor Christensen har været i krig for Danmark.

Men de oplevelser, der under hans udsendelser har været slemme nok til at udløse ptsd og ødelægge hans drøm om et liv i forsvaret, har ikke været voldsomme nok til, at han kan få arbejdsskadeerstatning.

Han er en af de mange veteraner, der har fået afslag fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, fordi de ikke mener, at han har været udsat for noget farligt nok, mens han var i krig.

Ingen erstatning til veteraner: 'Krigen var ikke farlig nok'

Så kollegaer blive skudt
To gange er Denis Thor Christensen draget ud i væbnede konflikter med et mandat fra Folketinget i ryggen. Først til Kosovo i 2003 og derefter til Afghanistan i 2008.

Annonce:

I Afghanistan var han en del af et forsøg med dronesystemet Raven. Fra den fremskudte base Armadillo styrede Denis Thor Christensen og hans kollega dronen ind over Green Zone, som dengang var et af de mest betændte områder i Helmand-provinsen.

Dronen bar ingen våben, men kunne via kameraer sende billeder tilbage til basen, hvorfra Denis Thor Christensen og hans kollega over radio kunne fortælle kollegaerne på patrulje om trusler i området.

- Vi fulgte via direkte billeder fra dronen også med, når kollegaerne var i ildkamp. Vi så kollegaer, der blev skudt, sprunget i luften og så videre. Og også både civile og talebanere, der blev dræbt. Det var død og ødelæggelse direkte fra dronen, siger 32-årige Denis Thor Christensen, der bor lidt uden for Vejle.

Artiklen fortsætter under faktaboksen.

Annonce:

Har mistet sin identitet
Efter hjemkomsten fra Afghanistan har han udviklet ptsd. Det har betydet, at han har mistet sit job som lastvognsmekaniker i forsvaret, og at han i dag kun kan holde til at arbejde 14 timer om ugen i en virksomhed, hvor han svejser metal-emner sammen og går til hånde. Lastvognsmekaniker bliver han ikke igen - heller ikke i det civile. Det er for stressende.

- Jeg føler, at jeg har mistet min identitet. Jeg var ikke soldat for pengenes skyld. Det var mit liv. Nu har jeg kæmpet med ptsd'en i mange år, og jeg ville helt ærligt hellere være faldet i krigen dernede end at være gennem det her med systemet, siger han.

To psykiatere - den ene bestilt af Arbejdsmarkedets Erhvervssikring - har konkluderet, at Denis Thor Christensen har udviklet ptsd som følge af sin udsendelse til Afghanistan. Samme konklusion er Afdeling for Traume- og Torturoverlevere, der har en særafdeling for veteraner, nået frem til.

Annonce:

- Jeg har blandt andet udviklet ptsd på grund af magtesløshed. Nogle gange, når der opstod kampe, var der pres på radionettet, og så kunne vi ikke altid komme igennem. Nogle gange kunne vi se vores kammerater være på vej direkte i et baghold, uden at vi kunne kalde dem op og advare dem. Vi kunne bare flyve rundt med dronen og se, at det var ved at ske. Og så kunne vi blot lukke øjnene, når det skete, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

'Noget svineri'
Men selv med speciallægernes ord for at hans ptsd stammer fra arbejdet som soldat, har Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, der er en del af den offentlige pensionsgigant ATP, og sidenhen Ankestyrelsen afvist at give ham arbejdsskadeerstatning.

- Da jeg fik afslaget, skrev de, at jeg ikke har været i exceptionelt livsfare under min udsendelse, siger han og fortsætter:

- Det er jo rigtigt nok, at jeg ikke har været i overhængende livsfare. Jeg har siddet inde i en lejr og styret en drone. Det er ikke mig, der har fået tæskene derude. Men man behøver ikke have været i livsfare for at udvikle ptsd. Hvis en brandmand ser en familie brænde inde lige for øjnene af ham, kan han også få ptsd. Men han har ikke nødvendigvis været i livsfare.

Denis Thor Christensen forstår ikke, at hans skade ikke kan anerkendes som en arbejdsskade.

- Jeg synes faktisk, at det er noget svineri. Jeg har selv valgt at tage af sted, og jeg ved, at jeg har valgt et job, der er farligere end så mange andre, men det betyder jo ikke, at man skal underkendes af systemet.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

... Dom over Haas

Annonce:
København skal være en by i provinsen
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: