Esbjergenser mistænkt for terror-virksomhed: Jeg kan hele koranen udenad

Den 24-årige mand tager afstand til stærkt troende ven fra Manchester, som også er anholdt og tiltalt i Danmark

Arkivfoto: Vennen A.H., som den tiltalte mand fra Esbjerg nu er raget uklar med.
Arkivfoto: Vennen A.H., som den tiltalte mand fra Esbjerg nu er raget uklar med.

Den 24-årige Joel Nur fra Esbjerg, som er tiltalt for at have ladet sig hverve af terror-organisationen IS i Syrien, var en yderst aktiv muslim.

Således kan den 24-årig mand hele koranen fra ende til anden udenad.

Det har manden netop fortalt i Retten i Esbjerg.

- Du kan koranen udenad. Er det korrekt, spørger senioranklager Lars Vierick.

- Ja, det er korrekt. Jeg læste koranen, mens jeg gik på gymnasiet. Jeg har en gang imellem undervist andre unge i koranen i England. Men det var kun en gang imellem som hjælpelærer. Jeg har ikke en formel uddannelse som imam.

Jeg kender koranen, og jeg er lærd. Men jeg er ikke en udlært person. Jeg havde kone og barn og samtidig læste jeg. Så jeg havde ikke megen tid, harf den 24-årig mand forklaret.

Den sigtede mand er ikke med på dette billede. Arkivfoto: Medyan Dairieh/ZUMA Wire/ZUMAPRESS.com) Krimi Mistænkt IS-kriger fra Esbjerg risikerer ti år bag tremmer

Min far var bekymret
Under hele retsmødet optræder den 24-årige mistænkte terrorist yderst høfligt og svarer pænt og udførligt på alle anklagerens spørgsmål.

Mandag formiddag har afhøringen især kredset omkring den 24-åriges forhold til religion.

- Jeg har været muslim hele livet. Men jeg begyndte først at praktisere det, da jeg var 17 år gammel.

Min opvækst var både vestlig og muslimsk. Mine forældre var overhovedet ikke religiøse.

Jeg havde mange problemer derhjemme og havde et misbrug, så jeg stak af hjemmefra. Her fandt jeg religionen.

- Det var ikke din far, som introducerede dig til religionen?

- Min far var bekymret for det. Det var unge mennesker på mit studie, som introducerede mig.

Vred på kammeraten
Joel Nur har også forklaret om sit forhold til kammeraten A.H fra Manchester. Denne kammerat blev fængslet i Aarhus samtidig med Joel Nur i januar sidste år.

A.H. er også tiltalt for at lade sig hverve af aL-Shabaab i Somalia, hvor han angiveligt har ladet sig træne i at begå terror-handlinger.

- Jeg tilbragte meget tid med min kammerat A.H., som jeg har kendt siden jeg kom til England som 13-årig. Vi gik på samme skole.  Han har haft stor indflydelse på mig. Han var religiøs og jeg så op til ham, fordi han var meget religiøs.

Han irettesatte os andre, da vi begyndte at interessere os for piger. Han underviste senere især børn og unge i at læse og gentage koranen. Han har også undervisning den gruppe i Manchester, som tog til Syrien.

Joel Nur har også fortalt, at han ikke længere er venner med A.H.

- I dag deler vi ikke længere fælles interesser mere. Der var også andre personlige ting, som skiller os ad. Da jeg kom hjem fra Syrien ville jeg videre i mit liv.  Jeg har derfor taget afstand til dem, som jeg kendte før. Mine religiøse synspunkter har ændret sig gennem de senere år.

Han rådgav mig dårligt
- Var det også fordi han radikaliserede dig?

- Jeg bebrejder ham ikke noget. Det var mit valg at tage til Syrien. Han rekrutterede mig ikke. Men jeg føler, at han har rådgivet mig dårligt. Han har haft en dårlig indflydelse på mit liv. Både i forhold til religion og andre ting.

Det har haft store konsekvenser for mig at tage til Syrien.

Joel har også fortalt om, at han havde store problemer i hjemmet.

- Jeg følte megen racisme, da jeg voksede op i Finland. Jeg blev tvunget til at flytte til England i forbindelse med mine forældres skilsmisse. Jeg havde svært ved at få venner i England og jeg blev mobbet. Religionen hjalp mig derfor meget.

Jeg fulgte den strikse fortolkning af koranen, men jeg var ikke ekstrem. Det var svært, så jeg blev meget frustreret og deprimeret. Højdepunktet var, da mine venner i Manchester tog til Syrien.

- Isolerede I jer meget ?

- Jeg var ikke isoleret som andre. Det var OK, at min kone arbejdede på en skole og jeg havde ikke problemer med at arbejde i et blandet miljø.

- Var dine venner primært troende?

- De venner, som tog til Syrien, lærte jeg først at kende kort før de tog afsted. Kun A.H. kendte jeg godt. Jeg var aldrig nært knyttet til de andre.

- Er det korrekt, at du allerede som 17-årig gerne ville leve i et land, hvor der var sharia-love?

- Jeg kan ikke sige præcist, hvornår jeg følte, at man burde bo i et samfund med sharia-love. Det lå i baghovedet, at vi ville udvandre. Med 'vi' mener jeg mange praktiserende og unge muslimer i området.

Joel Nur har fortalt, at han er både muslimsk og 'officielt' gift og at hustruen er britisk statsborger.

Sat i forbindelse med terror-angreb
I dag er dit navn Joel Nur. Du har heddet noget andet?

- Nu Hassan var tidligere mit navn. Jeg skiftede navn i 2016, fordi  der var artikler på Internettet om at jeg havde været i Syrien. Artiklerne var ødelæggende for mig, har den 24-årige forklaret  under retssagen mod ham.

Efter frokostpausen skal Joel Nur afhøres om sine motiver til at rejse til Syrien og om, hvad han lavede i det krigshærgede land.

Flere britiske medier har sat den 24-årige tiltalte mand i forbindelse med det terror-netværk, som stod bag angrebet på en koncert  i Manchester i maj 2017.

22 koncertgæster blev dræbt.

Den tiltalte mand er ikke på dette foto. Arkivfoto: Medyan Dairieh/ZUMA Wire/ZUMAPRESS.com) Samfund Anklager: Vi har ikke en rygende pistol mod Syriens-kriger

 

ALVORLIGE ANKLAGER

Den 24-årige mand er tiltalt for mellem november 2013 og juli 2015 at have ladet sig hverve til at begå handlinger og at have ladet sig træne, instruere eller på anden måde oplære i at begå terrorhandlinger, idet han indrejste i Syrien og der lod sig hverve af terrororganisationen Islamisk Stat i Irak og Levanten (ISILIIS), ligesom han i perioden modtog træning i våbenbrug m.v. af IS.

Ligeledes er den 24-årige tiltalt for at have forestået koranundervisning, fungeret som imam samt deltaget i træningslejr. Dermed bidrog han til at opretholde, bevare og konsolidere IS’ position eller i øvrigt fremmede IS’ aktiviteter.

1 af 2 Foto: Mark Gabrenya / Alamy/All Over
2 af 2 Arkivfoto: Vennen A.H., som den tiltalte mand fra Esbjerg nu er raget uklar med.
38 kommentarer
Vis kommentarer