Et år efter KU-shitstorm: Alt bliver vendt og drejet

Sidste år vakte en mexicaner-temafest på jurastudiet på Københavns Universitet stor opsigt, da fakultetet forbød temaet få dage inden festen på grund af klager fra flere studerende. I år tænker festarrangørerne sig grundigere om, så de undgår at krænke de studerende

Sidste år startede KU kampagnen 'Over stregen - under uddannelse'. Her opfordrer man studerende til at melde det til ledelsen, hvis de har været udsat for chikane eller føler sig krænket. Arkivfoto: Ditte Valente
Sidste år startede KU kampagnen 'Over stregen - under uddannelse'. Her opfordrer man studerende til at melde det til ledelsen, hvis de har været udsat for chikane eller føler sig krænket. Arkivfoto: Ditte Valente
Følg Samfund

Rusforløbene på de danske universiteter løber af stablen netop nu, og på jurastudiet på Københavns Universitet er de særligt opmærksomme på ikke at komme til at krænke de nye studerende.

Sidste år følte flere elever sig nemlig stødte over et mexicanskinspireret festtema, der var planlagt til introturen, hvorefter tutorerne blev påbudt af Det Juridiske Fakultet at ændre det få dage inden, festen skulle afholdes. Noget, der vakte stor debat.

Men denne gang er tingene mere gennemtænkte, mener Milan Sufi, som er tutor på jurastudiet på KU.

- I år har vi virkelig taget højde for alt, siger Milan Sufi til Ekstra Bladet.

Den omdiskuterede temafest

Op til sidste års rustur havde tutorerne på jurastudiet på Københavns Universitet planlagt en temafest, hvortil et af temaerne skulle være 'mexicanere'.

Temaet stødte nogle af de studerende, som indsendte klager. Klagerne resulterede i, at fakultetet tog fat i tutorgruppen, der endte med at måtte skifte temaerne ud få dage inden introturen. Hændelsen blev meget omtalt i medierne, og KU's håndtering af den skabte stor debat.

KU oplyser til Ekstra Bladet, at det ikke var første gang, der har været elever, som var utilfredse og har klaget over tidligere rusture og de aktiviteter, der har fundet sted.

Shitstorm
Det udviklede sig til en decideret 'shitstorm', da Det Juridiske Fakultet sidste år sendte en mail til tutorerne på jurastudiet, hvor de bad dem om at ændre temaerne til en af deres fester.

Dansk universitet forbyder disse udklædninger: Virker som ekstrem 'overkill'

Men der er ikke blevet lavet om på retningslinjerne for rusforløbet, oplyser Kristian Lauta, som er Prodekan for Det Juridiske Fakultet. Til gengæld vægtes dialogen mellem fakultet og tutorerne højt, så de undgår, at lignende situationer opstår igen.

- Fakultetet har talt meget mere med tutorerne om, hvordan og hvorledes det skal foregå i år, end vi har gjort tidligere. Og vi går op i, at temaerne for dette års fest ikke kan blive mistolket af nogen, oplyser Lauta til Ekstra Bladet.

- Jeg har selvfølgelig løbende set til planlægningen, men de har selv stået for hele forløbet. Jeg har fuld tillid til, at tutorerne kan styre det, fastslår han.

Nyt tema i år
Tutorerne har længe været i tænkeboks over, hvilke temaer der skal danne ramme for årets festligheder, fortæller tutor Milan Sufi.

- I år er et af temaerne studenterfest. Alle skal have hvidt tøj og studenterhuer på, og så får alle studentergaver, som er temaer for næste dags udklædning, siger tutoren og understreger, at farven på huen selvfølgelig er ligegyldig.

- Vi har oplevet den samme begejstring for temaerne til festerne i år, som der var blandt mange af de studerende sidste år. Dog minus klagerne.

Aha: Krænket mexicansk studerende stopper Mexico-fest på universitet

Nej til udklædningsforbud
På trods af de mange holdninger til emnet har Københavns Universitet ikke tænkt sig at sætte en stopper for temafester, oplyser Jasper Steen Winkel, vicedirektør på Københavns Universitet, til Ekstra Bladet.

- Der er ikke noget udklædningsforbud på universitet. Det har der aldrig været, og det kommer der heller ikke til at være. Men vi har revideret vores retningslinjer for, hvordan vi håndterer sager om krænkende adfærd på universitetet, fortæller Winkel.

Andre har forebygget
Det er ikke alle universiteter, der har oplevet at få klager på baggrund af et rusforløb.

- Vi har aldrig oplevet det, fortæller Annette Lund, som er studiechef på Syddansk Universitet.

Hun mener, at det er afgørende at fokusere på forebyggelse frem for at skulle slukke ildebrande, efter skaden er sket.

- Vi har haft en tradition med, at vores rusvejledere er ansat i vores organisation. Så det vil sige, at det ikke er deres arrangement, men at det er SDU's, siger Annette Lund og tilføjer, at de endnu ikke har haft anledning til at gøre noget anderledes.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+