EU: Der skal altid være to personer i cockpittet

Det Europæiske Flysikkerhedsagentur kommer med seks anbefalinger i rapport om Germanwings-styrtet i alperne

EU anbefaler, at der skal være to personer i et cockpit på alle tidspunkter som følge af Germanwings-katastrofen, hvor andenpilot låste sig inde i cockpit og styrtede fly. (Arkivfoto: AP)
EU anbefaler, at der skal være to personer i et cockpit på alle tidspunkter som følge af Germanwings-katastrofen, hvor andenpilot låste sig inde i cockpit og styrtede fly. (Arkivfoto: AP)

Der skal holdes fast i princippet om, at der 'på alle tidspunkter skal være to personer i cockpittet'.

Sådan lyder det i en ny rapport, der har undersøgt flystyrtet 24. marts i år, hvor en 27-årig andenpilot fra luftfartsselskabet Germanwings tilsyneladende med vilje tog 149 mennesker med sig i døden.

I alt kommer Det Europæiske Flysikkerhedsagentur med seks anbefalinger i rapporten, som EU-Kommissionen har offentliggjort fredag.

- De europæiske borgeres sikkerhed står i centrum for kommissionens transportpolitik, og dagens rapport er et værdifuldt bidrag, siger transportkommissær Violeta Bulc i en pressemeddelelse.

Hun siger, at der vil blive taget de nødvendige tiltag på EU-niveau for at kunne forebygge fremtidige ulykker eller hændelser.

- Denne rapport er et resultat af en grundig analyse med praktiske anbefalinger, så sådan en tragisk hændelse ikke sker igen, lyder det fra Patrick Ky, der er administrerende direktør i flysikkerhedsagenturet.

Kommissær Bulc bad i maj agenturet om at nedsætte en ekspertgruppe, som blandt andet skulle se på kravene til låsesystemer i cockpitdøre, procedurerne for at komme ind og ud af cockpittet, samt reglerne for overvågning af piloters helbred.

I rapporten konkluderer ekspertgruppen blandt andet, at det kan øge flysikkerheden, hvis lægeundersøgelser af besætningen bliver forbedret.

Det er kommet frem, at andenpiloten Andreas Lubitz havde alvorlige psykiske problemer. Det var på betingelse af, at han gik løbende til medicinske undersøgelser, at han i 2009 fik godkendelse til at flyve.

I Lubitz' hjem blev der fundet iturevne sygemeldinger, blandt andet fra den dag, han sad ved roret, da flyet styrtede.

Det var på en tilbagerejse fra Barcelona til Düsseldorf, at han styrede passagerflyet ind i en klippevæg i Alperne.

Flyets kaptajn var på det tidspunkt smækket ude af cockpittet, og Lubitz nægtede at lukke ham ind igen.

7 kommentarer
Vis kommentarer