EU-Domstolen giver fyret dansker ret til godtgørelse

EU's forbud mod forskelsbehandling trumfer national lov, har EU-Domstolen igen afgjort i en dansk sag

En dansk lønmodtager havde ret til fratrædelsesgodtgørelse ved fyring, selv om han også havde ret til arbejdsgiverpension.

Det fastslår EU-Domstolen i en sag, som Højesteret havde bedt om hjælp til.

EU's forbud mod forskelsbehandling kommer netop i første række, selv om den danske funktionærlov tidligere har sagt, at man ikke havde ret til både godtgørelse og pension.

Sagen stammer fra 2009, hvor Vejle-virksomheden Ajos A/S afskedigede Karsten Eigil Rasmussen. Fordi han var fyldt 60 år, betale Ajos ikke en fratrædelsesgodtgørelse, fordi Karsten Eigil Rasmussen netop havde ret til arbejdsgiverpension.

Men da Karsten Eigil Rasmussen blev på arbejdsmarkedet og ikke udnyttede pensionen, gjorde han krav på godtgørelsen på tre måneders løn.

Sø- og Handelsretten gav senere afdøde Karsten Eigil Rasmussen ret med henvisning til EU-ret, men Dansk Industri og Ajos ankede dommen til Højesteret, som altså har rådført sig hos EU-Domstolen.

EU-Domstolen har tidligere i en anden dansk sag afgjort, at den daværende danske lov var i strid med EU's beskæftigelsesdirektiv.

- Loven er i dag ændret, men med det indhold, loven havde, da sagen opstod, mener vi, at virksomheden var i sin gode ret til ikke at udbetale fratrædelsesgodtgørelse, siger advokat Thomas Nielsen fra Dansk Industri.

Han er derfor skuffet over afgørelsen fra EU-Domstolen tirsdag.

- Vi har ikke fået dommen endnu, men afgørelsen undrer os. Vi vil nu sætte os ned og læse den grundigt igennem, inden vi ser frem til Højesterets videre behandling af sagen, siger Thomas Nielsen.

3 kommentarer
Vis kommentarer