EU-forbud truer: Vil forbyde dine mørke pomfritter

EU vil forbud mod det kræftfremkaldende stof akrylamid, som blandt andet kan findes i dine pomfritter

Følg Samfund

Snart kan du vinke farvel til pomfritter, der har fået en tur for længe i friture-olien, brød med sort skorpe eller for mørkt ristet kaffe. I hvert fald hvis det står til EU, der vil forbyde udviklingen af stoffet akrylamid, der opstår som følge af en kemisk reaktion i fødevarerne, når de udsættes for højvarme.

Forslaget om et forbud skyldes, at akrylamid kan være kræftfremkaldende, og EU vil derfor nedsætte indtagelse af produkter, som kan indeholde stoffet, der bliver dannet under tilberedningen.

Det gælder specielt stivelsesholdige produkter som kartofler, der friteres. Og dermed er pomfritter direkte i skudlinjen, hvis forslaget bliver gennemført.

Det skriver den tyske avis Bild.

Rasende
Et forbud mod stoffet vil også kunne betyde at Belgien - som hævder, at de har opfundet pomfritten - vil miste en af deres favoritter på tallerkenen. Eller som minimum blive tvunget til at lave dem anderledes end hidtil.

For landet mener, at forbuddet mod akrylamid vil ændre smagen og ødelægge landets fine madtradition for pomfritter.

Dermed har Ben Weytz, der er den belgiske minister for turisme, valgt til at stå i spidsen for en kampagne mod forbuddet, skriver Daily Mail.

- Det er vigtigt at være opmærksom på ikke at træffe foranstaltninger, der har utilsigtede og får vidtrækkende konsekvenser for vores rige gastronomiske tradition, skriver han i brev til den Brussels fødevarekommissær, Vytenis Andriukaitis.

Drop det
Forbuddet vil betyde, at restaurenter og caféer, som serverer pomfritter, vil få strenge ordrer på, hvordan de skal laves. Men det giver Guido Zöllick, formand for den tyske hotel- og restaurationsforening (DEHOGA), ikke meget for.

- Den irrationelle heksejagt på pomfritter er bestemt ikke egnet til at modvirke befolkningens EU-skepsis, fortæller han til Bild.

Det er en ekspert-gruppe under EU-Kommissionen, der er kommet frem til forslaget.

Seneste nyt

Det er ikke mere heltemodigt eller bonusværdigt at være sygeplejerske end sosu

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.