EU forlænger omstridt fiskeriaftale med Marokko

Fiskeriaftale omfatter havet ud for Vestsahara. EU-domstol har før erklæret dette på kant med folkeretten

Følg Samfund

Marokko og EU har tirsdag indgået en ny fiskeriaftale.

Aftalen giver fiskere fra EU adgang til at fiske i marokkanske farvande. og indebærer blandt andet, at EU betaler Marokko 52 millioner euro om året for fiskerirettighederne. Den skal godkendes i det marokkanske parlament og i EU-Parlamentet.

I Bruxelles har der tidligere været stor debat om aftalen, fordi den omfatter havet ud for Vestsahara.

I februar afgjorde EU-Domstolen, at det ville være "i strid med visse regler i folkeretten" at lade en fiskeriaftale omfatte dette farvand.

Men i EU's forhandlingsmandat har EU-Kommissionen besluttet, at det er "muligt at udvide bilaterale aftaler med Marokko til Vestsahara under visse betingelser".

Vestsahara var en spansk koloni frem til 1975. Da spanierne trak sig ud af kolonien, besatte Marokko og Mauretanien området. Siden har Mauretanien forladt området, men Marokko kontrollerer stadig to tredjedele af Vestsahara.

Frihedsbevægelsen Polisario kæmper dog for selvstændighed for Vestsahara. Marokko har aldrig gennemført en lovet folkeafstemning om områdets selvstændighed.

Det har vakt vrede i Polisario, at EU har fortsat forhandlingerne med Marokko og dermed i bevægelsens øjne omgået afgørelsen fra EU-Domstolen.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis ikke det er terror – hvad er det så?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind