EU-gak-gak: Får bøde for at skrive økologi på økologiske varer

Præstø MadMarked sælger udelukkende økologiske varer, men alligevel har virksomheden fået en bøde på 15.000 kroner. Årsag? De skriver på varerne, at de er økologiske

Præstø Madmarked har fået en bøde på 15.000 kroner, fordi de skriver på deres varer, at de er økologiske (Foto: Kim Escherich)
Præstø Madmarked har fået en bøde på 15.000 kroner, fordi de skriver på deres varer, at de er økologiske (Foto: Kim Escherich)

Kim og Birgitte Escherich troede, at de havde fået øko-guleroden galt i halsen, da de modtog en bøde på 15.000 kroner og en politianmeldelse fra Fødevarestyrelsen.

I deres virksomheden Præstø MadMarked har de både en klassisk butik og en såkaldt madsal, hvor de forarbejder råvarerne og sælger dem til kunderne. Men en kringlet lovgivning spænder ben for det nye koncept, fordi den tvinger Præstø MadMark til at måle og veje hver eneste varer, når de skifter position fra køkken til butik.

Fødevarestyrelsen kræver nemlig, at hver enkelt vare skal vejes op til 15 gange i dens levetid, fordi EU kræver et såkaldt balanceregnskab som skal sikre at konventionelle og økologiske varer ikke sammenblandes.

- Det er fuldkommen umuligt at håndtere - og absurd når alle varer er økologiske i forvejen, siger Birgitte Escherich til Ekstra Bladet.

Det betyder, at Kim og Birgitte bryder loven, hver eneste gang de skriver, at de varer, som de selv pakker og producerer er økologiske. Også selv om alt i butikken er økologisk og altid har været det. Derfor er bøden kommet ind ad brevsprækken.

- Vi er blevet anmeldt for at skrive økologi på nogle poser med hørfrø, solsikkekerner og mungbønner, som vi har pakket om fra større sække. Varerne er de facto økologiske, men vi må ikke sætte labels på, fordi vi ikke har en økologikontrol rapport. Det har du kun, hvis du enten er en grossist-virksomhed eller en klassisk restaurant. Det er vi ikke.

Dette er en del af holdet bag Præstø MadMarked. Birgitte Escherich er kvinden nummer to fra højre (Foto: Kim Escherich)
Dette er en del af holdet bag Præstø MadMarked. Birgitte Escherich er kvinden nummer to fra højre (Foto: Kim Escherich)
 

- Vi er derimod en virksomhed, der både forarbejder og sælger de råvarer, som vi får ind af døren. Eksempelvis kan vi af den samme pakke råvarer lave en rødbedesalat til madsalen og sælge rødbeder på glas i butikken. Men så kan lovgivningen ikke følge med, fordi ifølge den er du enten en klassisk butik eller en restaurant, forklarer Birgitte Escherich til Ekstra Bladet.

Lyv eller luk
Den kringlede lovgivning har givet Præstø MadMarked to valg. Enten skal de lyve over for deres kunder ellers må de lukke.

- Vi kan gøre to ting. Enten kan vi sige nej til økologikontrol-rapporten, og så må vi ikke skrive, at vores økologiske varer rent faktisk er økologiske. Hvis vores kunder så spørg, hvorfor der ikke står at tingene er økologiske, så er jeg tvunget til at lyve. Det har Fødevarestyrelsen selv fortalt mig, at jeg bliver nødt til at gøre.

Det er vare som disse, der har kostet Præstø MadMarked en politianmeldelse og en bøde på 15.000 kroner (Foto: Kim Eschenrich)
Det er vare som disse, der har kostet Præstø MadMarked en politianmeldelse og en bøde på 15.000 kroner (Foto: Kim Eschenrich)
 

- Den anden mulighed er, at vi bare siger ja til økologikontrollen i både madsalen og i butikken. Men så er problemet, at hver eneste gang en rødbede skifter position to meter fra køkken til butik, så skal jeg måle og veje den. Hvis det er tilfældet, så kan jeg ikke lave andet.  I forvejen kører vi lige med røven i vandskorpen, så er der altså ikke tid til at måle og veje samtlige varer, siger Birgitte Escherich til Ekstra Bladet.

Birgitte fortæller yderligere, at hun nægter at lyve over for sine kunder og derfor er indstillet på at kæmpe for finde en løsning på økoproblemet.

- I vores bogholderi har jeg bilag på, at vi kun køber varer fra statskontrollerede og certificerede økologiske avlere og grossister. Vi har ikke andre ting i vores virksomhed. Det eneste, der ikke er økologisk er vand og salt. Det er det, der er så absurd ved den her politianmeldelse, siger Birgitte Escherich

Derfor har de foreslået fødevarekontrollen en alternativ måde at lave kontrollen på: Bare tjek at alting på lagre, fakturaer, følgesedler mv. er økologiske, så undgår man den omstændige vejning.

EU-gak
Ekstra Bladet har talt med Fødevarestyrelsens fødevarechef på Sjælland og Fyn Henning Knudsen, og han erkender, at der er et problem.

- Problemet opstår, fordi MadMarked fungerer som to virksomhedstyper på samme tid. Det ene er en restauration, hvor der ikke er fælles EU-regler for, hvordan man godkender økologi. Den anden er en detailhandel, hvor der er en EU-forordning med krav om et såkaldt balanceregnskab uden mulighed for dispensation.

- Forordninger kan vi ikke ændre et komma i, og de skal anvendes, som de er sendt ud fra Bruxelles. Derfor er der en konflikt. Det er jo også Fødevarestyrelsens mål at fremme økologi, men vi har ikke lige fundet en model, der passer dem og samtidig overholder reglerne, siger Henning Knudsen til Ekstra Bladet

Men hvad skal Præstø MadMarked så gøre?

- De kan jo lade være med at kalde det for økologi, og måske kalde det bæredygtighed eller noget andet, så kommer de uden om reglerne. De kan også lave en engros-virksomhed ved siden af, der pakker. Den skal selvfølgelig overholde reglerne, men så får de samtidig delt tingene op. Der er et par muligheder, og vi har hele tiden via dialog forsøgt at finde en løsning, der kunne passe ind, siger Henning Knudsen

Kan i ikke bare give dem dispensation?

- Vi har ikke mulighed for at fravige. Når det kommer fra EU må vi ikke give dispensation og samtidig bliver vi nødt til at behandle alle ens.

Hvis Præstø MadMarked fortsætter deres forretningsmodel, vil de så blive ved med at få bøder?

- Ja, det vil de. Vi bliver nødt til at følge vores koncept og reglerne.

Ifølge Henning Knudsen har de flere gange afholdt møde med Præstø MadMarked for at finde en løsning på problemet, men fødevarechefen understreger, at så længe de ikke er økologi-godkendte, så bliver vi nødt til af hensyn til ensartheden og dem så har fået en godkendelse. Alle bliver nødt til at overholde reglerne.