EU-lande indgår aftale

Syvårsbudget og genopretningsfond forhandlet på plads - Mette Frederiksen fik ikke den reduktion af budgettet, som hun havde håbet på. Nu vil jeg tage til Danmark, siger statsministeren

I EU er begejstringen for den nye aftale til at tage og føle på. Video: AP.
Følg Samfund

Efter fire døgns forhandlinger indgår EU-lande aftale om et syvårsbudget og en genopretningsfond efter pandemien for 13.580 milliarder kroner, bekræfter Michel.

Først på femtedagen af et EU-topmøde fremkom kompromisset, som fik alle 27 stats- og regeringschefer til at sænke paraderne, og tirsdag morgen ligger så en plan for, hvordan 13.580 milliarder kroner skal spenderes de næste syv år. 

- Aftale, skriver EU-præsident Charles Michel på Twitter.

Så mange penge har EU-landene aldrig før forhandlet om.

Det svimlende beløb dækker over den syvårige budgetramme på knap 8000 milliarder kroner. Oven i er en helt ekstraordinær genopretningsfond på 5580 milliarder kroner, som coronakrisen har gjort nødvendig.

Foto: John Thys/ Ritzau Scanpix
Foto: John Thys/ Ritzau Scanpix
 

Skudt med skarpt
Den store konklusion fra mødet er, at landene i Sydeuropa fik de milliardtilskud, som de har ført kampagne for siden marts: Hjælp til pandemiens følger.

I månedsvis har nordboere og sydlændinge skudt med skarpt mod hinanden i sociale mediedebatter om genopretningspuljen, som er et helt nyt påfund i EU.

Tilskudspuljen blev dog ikke på 500 milliarder euro. Sådan blev det ellers foreslået af den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og den franske præsident, Emmanuel Macron, i maj. 

Fem sparelande, hvoraf Danmark er et, forhandlede andelen af tilskud ned til 390 milliarder euro. Yderligere 360 milliarder skal være lån med betingelser. Men disse er langt mindre interessante for de mulige modtagerlande.

Foto: Pool/Reuters
Foto: Pool/Reuters
 

Statsminister Mette Frederiksen (S) flyver hjem fra mødet uden den modernisering og reduktion af budgettet, som hun havde sagt var nødvendig. 

Til gengæld fik hun papir på en dansk EU-rabat, der bliver mere end fordoblet i forhold til den nuværende, hvis man regner i faste priser. 

I 2013 sikrede Helle Thorning-Schmidt en årlig dansk rabat på en milliard kroner.

Statsminister Mette Frederiksen siger til TV2 News, at Danmark er et lille land, som lever af eksport.

Mette er glad
- Nogle skal jo købe vores varer. Derfor er det nødvendigt, at det indre marked fungerer. Der er ingen tvivl om, at hvad der er godt for Sydeuropa også er godt for os, siger Mette Frederiksen.

Mette Frederiksen fastslår: Selv om man ser træt ud, så er der grund til at glæde sig.

Hun siger også, at det ville have været uansvarligt ikke at lave en aftale.

- Du har aldrig haft et budget, der står så godt som nu. Man kan godt opnå flere resultater på en og samme tid. Alle 27 lande har skrevet under. Budgettet og retsstatsprincippet er på plads. Nu vil jeg tage til Danmark, lyder det fra Mette Frederiksen.

Store forhindringer
To store forhindringer er blevet forceret på vejen mod kompromisset. Ungarn havde truet med veto over en mekanisme, der skal kunne stoppe udbetaling af EU-midler, hvis ikke landet overholder fælles værdier.

Sent mandag aften lykkedes det at indgå et kompromis med Ungarn. Mekanismen er på nogle punkter udvandet. 

Men ifølge en diplomat, som netmediet Politico har talt med, skulle den åbne for, at EU-landene nu med kvalificeret flertal kan vælge at etablere en effektiv mekanisme.

Et hollandsk ønske om at kunne stoppe udbetalinger af EU-midler fra genopretningsfonden, hvis ikke økonomiske reformer i modtagerlandene gennemføres, fandt man også et kompromis på. 

Aftalen, der er indgået tidligt tirsdag morgen, skal ifølge EU-traktaten godkendes af Europa-Parlamentet. Desuden skal nationale parlamenter godkende, at indtægtsloftet midlertidigt hæves.

Specielt møde
Topmødet har været specielt på mange områder. Det er det første fysiske topmøde, efter at coronavirus i foråret lagde den bygning, hvor EU-møderne normalt afholdes, øde i flere måneder.

Det diskuteres også, om mødet lige akkurat, eller lige akkurat ikke, er det længste til dato - eller i mindst tre årtier.

Et topmøde i Nice for tyve år siden løb også over fire nætter.

FAKTA: Sådan fordeler EU-lande 13.580 milliarder kroner

Efter et usædvanligt langt topmøde har EU-landenes stats- og regeringschefer tidligt tirsdag morgen indgået en aftale om et budget og en genopretningsfond.

Syvårsbudgettet for 2021-27 er på 1074,3 milliarder euro. Genopretningsfonden efter coronakrisen er på 750 milliarder euro.

* 30 procent af alle midler øremærkes klima og understøttelse af et klimamål for 2050.

* Genopretningsfonden finansieres ved, at EU-Kommissionen optager lån på kapitalmarkederne, som betales tilbage fra 2027 til 2058.

* Ud af den samlede genopretningspulje på 750 milliarder euro, er 390 milliarder euro tilskud til især de værst ramte lande og sektorer, mens 360 milliarder euro er lån.

* Hovedparten af midlerne (672,5 milliarder) fra genopretningsfonden skal bruges i perioden 2021-23 - 70 procent de første to år og 30 procent i det følgende.

* Resten af genopretningspuljen gives som tilskud under forskellige programmer som forskning, regional udviklingsstøtte og hjælp til overgangen til en CO2-fri fremtid. Dermed sikres demokratisk kontrol med midlerne.

* 378 milliarder euro afsættes under den overordnede ramme med struktur- og samhørighedsmidler.

* Der fastsættes en mekanisme, der skal sikre, at udbetaling af EU-midlerne betinges af overholdelse af retsstatsprincipper.

* Til en hovedpulje med blandt andet landbrugsstøtte afsættes 356 milliarder euro.

* Migration og grænsekontrol: 22,7 milliarder euro.

* EU-administration: 73,1 milliard euro.

* Naboskab, bæredygtighed og udvikling: 98,4 milliarder euro.

Størrelsen af forskellige underprogrammer i EU-budgettet:

* Forskningsprogrammet Horizon Europe: 75,9 milliarder euro.

* Investeringsprogrammet InvestEU: 1,3 milliarder euro.

* Infrastrukturprogrammet Connecting Europe Facility: 28,4 milliarder euro.

* Det digitale program Digital Europe: 6,7 milliarder euro.

EU-Parlamentet skal godkende budgettet, og nationale parlamenter skal godkende, at EU's indtægtsloft hæves midlertidigt.

Kilde: EU-Rådet.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Nej Lars, dansk politik har ikke brug for dig – det er omvendt