EU-lande kræver bedre test af dieselbiler i en fart

Danmark og Østrig har presset på for at få fremskyndet bedre test af dieselbiler efter Volkswagen-skandalen

EU-landene vil have gennemført bedre test af dieselbiler i en fart i kølvandet på Volkswagen-skandalen om snyd med tallene for udledning af miljøfarlige partikler.

Det har EU's miljøministre onsdag besluttet på et ministermøde i Luxembourg.

- Ministrene understregede både behovet for et mere robust kontrolsystem og en hurtig beslutning om nye teststandarder, siger miljøminister Carole Dieschbourg fra det luxembourgske EU-formandskab efter mødet.

Det er Danmark og Østrig, der har presset på for at få sagen på dagsordenen på mandagens miljøministermøde, og miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) er meget tilfreds med den brede opbakning til omsider at handle hurtigt.

- Det er nu, at EU må vise, at man er i stand til at agere. Det handler både om forbrugernes tillid til de normer, vi sætter, og om at beskytte miljøet, siger Eva Kjer Hansen.

EU-landene vil have dieselbilerne ud på landevejene for at få testet, hvor meget de forurener i virkelighedens verden, i stedet for at overlade det til bilfabrikkernes laboratorier at undersøge de miljøfarlige udledninger.

På et møde på onsdag i EU's særlige motorkomité skal EU-landene diskutere de nærmere tekniske detaljer i de nye test af dieselbiler, og hvornår de nye teststandarder skal træde i kraft.

Tidligere miljøminister Ida Auken (dengang SF, nu R) forsøgte allerede i 2013 at råbe EU-Kommissionen op med advarsler om, at dieselbilernes miljøfarlige udledninger var langt højere, end bilfabrikkerne oplyste.

- En række af mine forgængere har forsøgt at rejse denne diskussion. Det er rigtig ærgerligt, at der ikke er blevet lyttet til dem før, men at vi skulle ud i denne skandale, før der sker noget, siger Eva Kjer Hansen.

Også den franske miljøminister, Ségolène Royal, beklager, at det "har trukket alt for længe ud" at få lavet forureningstest på biler under virkelige køreforhold. Hun siger, at "Europa må gå forrest", især op til FN’s klimatopmøde i Paris i næste måned.

2 kommentarer
Vis kommentarer