Annonce:
Annonce:

EU og Tyrkiet til topmøde om flygtningekrisen 7. marts

Hvis briterne stemmer sig ud af EU, vil det forandre Europa for altid - til det værre, advarer EU-præsident

Annonce:
Følg Samfund

EU og Tyrkiet holder topmøde om flygtninge- og migrationskrisen mandag 7. marts, siger EU-præsident Donald Tusk onsdag i en tale i Europaparlamentet.

Det sker, efter at EU's stats- og regeringschefer på deres topmøde i sidste uge - ved afslutningen på en lang og hård debat om flygtninge- og migrationskrisen - blev enige om at invitere Tyrkiet til topmøde i Bruxelles.

Topmødet mellem EU's 28 stats- og regeringschefer og Tyrkiet finder sted blot ti dage før et allerede planlagt EU-topmøde 17. og 18. marts, som Donald Tusk tidligere har kaldt "sidste chance" for at få styr på krisen.

- Det høje antal, der stadig kommer, må nedbringes. Og det skal gå hurtigt, siger Donald Tusk i Europaparlamentet under en debat om topmødet i sidste uge.

- Vi kan ikke bare vente og se. Vi er inde i en yderst farlig periode i europæisk historie. Vi må handle beslutsomt, siger han.

Annonce:

EU og Tyrkiet blev i november enige om en handlingsplan, hvor Tyrkiet til gengæld for en EU-finansieret fond med tre milliarder euro (22,5 milliarder kroner) til hjælp for flygtninge i Tyrkiet skal sætte en bremse på menneskestrømmen til EU.

Men samarbejdet halter og har svært ved overhovedet at komme i gang, mener EU-landene.

Det skyldes blandt andet, at de selv har været langsomme til at finde ud af, hvem der skulle betale hvor meget til fonden.

Men desuden er menneskestrømmen fra Tyrkiet til de græske kyster og dermed ind i EU trods aftalen foreløbig større i år end sidste år.

Donald Tusk siger samtidig, at hvis briterne stemmer sig ud af EU ved folkeafstemningen torsdag 23. juni, så er det, hvad der sker.

- EU vil respektere det britiske folks vilje, siger han, men advarer samtidig om konsekvenserne af en britisk udmeldelse af EU:

- Det vil forandre Europa for altid. Og det vil være en forandring til det værre, siger Donald Tusk.

Annonce:

Men hvis briterne stemmer ja til at blive i EU, håber han til gengæld på Europaparlamentets samarbejde for at få vedtaget den nødvendige EU-lovgivning, så aftalen i givet fald kan blive ført ud i livet.

Frontfiguren for den britiske nej-kampagne, Nigel Farage, der leder modstanderpartiet Ukip og samtidig er medlem af Europaparlamentet, tror dog ikke, at den britiske aftale om EU-reformer får nogen let gang gennem parlamentet.

- Vil dette parlament støtte britiske undtagelser? Det vil ikke ske, forudser Nigel Farage under debatten i Europaparlamentet.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Det er reelt straffrit at sjofle almindelige menneskers hårdt tjente penge bort
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: