EU-Parlamentet kalder Messerschmidts regning usædvanlig

Det er den første sag i den størrelsesorden, siger EU-Parlamentet om støttemidler, som DF skal betale tilbage.

(Foto: Rumle Skafte)
(Foto: Rumle Skafte)

Alle partiers og fondes brug af EU-støtte bliver set grundigt efter i sømmene. Og det er ikke nyt, et EU beder et parti betale støttemidler tilbage.

Men det er et usædvanligt beløb, som Dansk Folkeparti skal returnere til EU i sagen om tilskud, der er brugt på politiske kampagner i Danmark.

Sådan lyder det fra Europaparlamentets pressechef, Marjory van den Broeke.

- Selv om der har været andre tilfælde, hvor et politisk parti eller en fond har skullet tilbagebetale nogle af de midler, de har modtaget, er beløbet i denne sag temmelig usædvanligt, skriver hun i en mail til Ritzau.

Europaparlamentets præsidium afgjorde mandag, at Dansk Folkeparti ulovligt har spenderet 2,9 millioner kroner i EU-støtte på kampagner i Danmark.

Ifølge Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt, der er medlem af Europaparlamentet, handlede partiet ikke i ond tro, da det via EU-partiet Meld og fonden Feld kørte kampagner om retsforbeholdet og andre EU-kritiske sager.

Morten Messerschmidt har efterlyst en grundig undersøgelse af, hvordan andre partier bruger støtte fra EU. For han mener ikke, at partierne bliver behandlet ens.

- Det er paradoksalt, at man kan se, at andre partier bruger ressourcer på at lave tilsvarende materiale til det, vi fik at vide, at vi ikke måtte, sagde Morten Messerschmidt mandag.

Men Europaparlamentets pressechef forsikrer om, at EU holder øje med alle partier og fonde, der modtager støttemidler.

- De udgifter, som politiske partier og fonde finansierer med penge fra Europaparlamentet, gennemgår alle den samme kontrol, siger Marjory van den Broeke.

Partiernes regnskaber bliver tjekket af en ekstern revisor, forklarer hun. Og hvis der er mistanke om, at noget er galt, vil også Europaparlamentets finansielle administration gennemgå tallene.

Ifølge Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, vil partiet betale knap 1,6 millioner kroner tilbage til EU's kasse.

Men de resterende 1,3 millioner kroner afviser formanden at betale, da de er blevet administreret af alliancen Meld og fonden Feld selv og ikke direkte af Dansk Folkeparti.

6 kommentarer
Vis kommentarer