EU-politikere bifalder asylaftalen med Tyrkiet trods hager

Aftalen om at udveksle flygtninge og migranter med Tyrkiet mødes med forsigtig ros fra de store partier i EU

Det var ikke en perfekt løsning, men trods alt en løsning.

De største politiske partier i Europaparlamentet stiller sig forsigtigt bag den aftale, EU i marts indgik med Tyrkiet om afviste asylansøgere. Det fremgår af en debat om emnet onsdag ved parlamentets samling i Strasbourg.

For at lette presset på Grækenland aftalte parterne, at afviste asylansøgere samt flygtninge og migranter, der ikke søger asyl i Grækenland, sendes tilbage til Tyrkiet.

For hver syrisk flygtning, der sendes tilbage over havet, skal EU tage en anden syrisk flygtning fra en lejr i Tyrkiet og genbosætte vedkommende i EU.

- Vi står tit her og kritiserer ministerrådet, men jeg vil gerne takke Donald Tusk (rådets præsident, red.) for, at det er lykkedes at bringe de forskellige interesser sammen, så man kan finde en fælles vej, siger Manfred Weber fra den borgerlige EPP-gruppe.

- Aftalen er ikke perfekt, men vi skal have bolden ud af menneskesmuglernes hænder, siger Gianni Pittella fra den socialdemokratiske gruppe, mens han kritiserer de europæiske lande, der har nægtet at tage imod flere flygtninge.

Også Donald Tusk selv erkender, at der er skønhedspletter på Tyrkiet-aftalen.

- Vi er helt klar over dens risici og svagheder. Vi gjorde alt, hvad vi kunne, for at sikre, at aftalen respekterer menneskers værdighed, men jeg er klar over, at alt afhænger af, hvordan den implementeres, siger EU-præsidenten i parlamentet.

Politikere fra parlamentets mindre partier, blandt andre Guy Verhofstadt fra den liberale ALDE-gruppe, kritiserer da også EU for at give for meget magt til Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, og lægge op til visumfritagelse for tyrkiske rejsende til EU.

Samtidig er aftalen blevet mødt med stærk kritik fra organisationer som FN og Amnesty International, fordi Tyrkiet dagligt sender flygtninge tilbage til krigshærgede Syrien.

0 kommentarer
Vis kommentarer