EU-politikere vil forhindre flere Oliver-sager

Sager om forældremyndighed bliver endnu sværere at håndtere, når de foregår på tværs af landegrænser

(Foto: AP)
(Foto: AP)

Den bedrøvelige sag om drengen Oliver, der blev fanget mellem sine forældre i Østrig og Danmark, viste, hvor galt det kan gå, når forældremyndighed skal afgøres på tværs af landegrænser.

Og sagen står langt fra alene. Hvert år bliver op mod 1000 børn bortført af en forælder til et andet land i Europa, viser tal fra EU-Kommissionen. Og når de først er i et andet land, viser det sig oftest at være uhyre svært at få dem tilbage.

Derfor opfordrer politikere i Europaparlamentet til at gøre mere ved problemerne, eksempelvis ved at lave et særligt mæglingsorgan i retssystemet, der er klædt på til at håndtere sagerne.

Forslaget kommer fra det udvalg, hvor almindelige europæere kan skrive til politikerne. Det har hundredvis gjort på det område, især om sager i Danmark, Tyskland og Storbritannien.

- Vi får en masse, masse sager ind. Vi bliver nødt til at have nogle fælles regler om det her, så det fungerer, for det går ud over børnene hver gang, siger Rikke Karlsson, som sidder med i udvalget.

I den meget omtalte Oliver-sag flyttede en østrigsk mor fra Danmark til sit hjemland med sønnen Oliver. Efterfølgende gav danske domstole fuld forældremyndighed til Olivers danske far, mens det østrigske retssystem kom til det modsatte resultat.

Sagen kulminerede, da faderen med vold hentede den femårige Oliver i Østrig og bortførte ham til Danmark. Han blev dømt for bortførslen i en østrigsk retssal, men er fortsat i Danmark med sønnen.

- Det er en typisk sag, der ender hos os, og der er mange, der ligner. Det er nødvendigt, at vi reagerer, for der danner sig et mønster, vi skal være opmærksom på i hele Europa, siger Rikke Karlsson.

Parlamentets idéer er ikke bindende, men kommer som oplæg til EU-Kommissionen, der snart vil foreslå nye regler om ægteskab og forældremyndighed på tværs af grænser. Reglerne gælder dog ikke i Danmark på grund af retsforbeholdet.

1 kommentar
Vis kommentarer