EU-tilsyn godkender coronapille fra Pfizer

En pille til behandling af coronasygdom har fået grønt lys af EMA. Danmark har planer om at indkøbe pillen

Pfizers pillebehandling, der består af to piller, hedder Paxlovid. De skal tages cirka hver 12. time i fem døgn. Behandlingen skal sættes i gang så hurtigt som muligt efter konstateret smitte hos sårbare personer (Arkivfoto). Foto: Pfizer/Ritzau Scanpix
Pfizers pillebehandling, der består af to piller, hedder Paxlovid. De skal tages cirka hver 12. time i fem døgn. Behandlingen skal sættes i gang så hurtigt som muligt efter konstateret smitte hos sårbare personer (Arkivfoto). Foto: Pfizer/Ritzau Scanpix
Følg Samfund

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) har torsdag godkendt en pille fra Pfizer til behandling af særligt udsatte personer mod coronasmitte.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det er den første coronapille, der får grønt lys af EU-tilsynet.

I forsøg har pillebehandlingen fra Pfizer vist lovende resultater.

Den kan ifølge studier således reducere risikoen for indlæggelse eller dødsfald hos særligt udsatte personer med op til næsten 90 procent.

Den danske regering har tidligere meddelt, at man har planer om at indkøbe for omkring 400 millioner kroner af Pfizers pille.

Pfizers pillebehandling, der reelt består af to piller, hedder Paxlovid.

De skal tages cirka hver 12. time i fem døgn. Behandlingen skal sættes i gang så hurtigt som muligt efter konstateret smitte hos sårbare personer.

En anden pillebehandling - fra medicinalfirmaet Merck - er stadig ved at blive evalueret af EMA. Den har i forsøg kunnet nedbringe risikoen for indlæggelse eller dødsfald hos sårbare coronapatienter med omkring 30 procent.

Den har dermed vist sig noget mindre effektiv end Pfizers pillebehandling.

Hidtil har EMA haft den indstilling, at EU-landene kan tage både pillen fra Pfizer og fra Merck i brug, hvis det er nødvendigt i kampen mod corona.

Det er dog først torsdag, at den ene - Pfizers - er blevet godkendt af tilsynet.

Medicinalgiganten Pfizer har spillet en anden stor rolle under coronapandemien ved at udvikle en coronavaccine sammen med BioNTech.

EMA's rolle er at evaluere og overvåge brug af medicin i EU.

Det er blandt andet også EMA, der anbefaler coronavacciner til brug i EU. Det er herefter EU-Kommissionen, der står for en eventuel godkendelse.

USA's lægemiddelstyrelse, FDA, godkendte i december i løbet af to dage i december først coronapillen fra Pfizer og siden coronapillen fra Merck.

Bliv opdateret på de danske smitte- og vaccinetal.

Bliv opdateret på de seneste coronatal her.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Tak til børnene for at give deres liv

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+