EU truer med at lukke banker der medvirker til skattesnyd

Bøder i EU er rystende lave for dem, der hjælper med skattesnyd, mener Jeppe Kofod. Vi skal op på USA-niveau.

Banker og andre finansielle rådgivere, der igen og igen er involveret i skattesnyd på vegne af deres kunder, skal kunne fratages deres licens og dermed lukkes.

Det mener den socialdemokratiske gruppeformand i Europaparlamentet, Jeppe Kofod, der forventer, at forslaget vil samle opbakning i parlamentet.

- Hvis man gentagne gange og i alvorlig grad medvirker til ulovlig skattetænkning, skal man i sidste ende kunne miste sin erhvervslicens og dermed retten til at drive forretning, siger Jeppe Kofod.

- Men på vejen derhen skal der være nogle hårde økonomiske straffe og også et personligt ansvar for de mennesker, der er involveret i den form for ulovlig skattetænkning, siger han.

Jeppe Kofod er medlem af Europaparlamentets særlige skatteudvalg, der blev nedsat for at rydde op efter Luxleaks-skandalen om EU-landes hemmelige aftaler om lav beskatning af nogle af verdens største virksomheder.

Parlamentets udvalg mod skattesnyd ventes at afgive betænkning 21. juni. Derefter skal betænkningen, der er skrevet af Jeppe Kofod og den liberale tysker Michael Theurer, til afstemning på Europaparlamentets samling i juli.

Blandt de forslag til ny EU-lovgivning, som Europaparlamentet er på vej med, er også langt hårdere straffe end i dag til alle, der er involveret i ulovlige skattekonstruktioner.

- Niveauet for bøder i den slags sager er rystende lavt i EU. Vi skal op på det amerikanske niveau, siger Jeppe Kofod.

Amerikanske bøder til banker er tidligere løbet op i milliarder, mens bøderne i Europa typisk tælles i millioner, mener Jeppe Kofod.

Nordea fik således sidste år den svenske maksimumbøde på 50 millioner svenske kroner for at svigte i kampen mod hvidvask af penge for tredje gang på fem år.

Men det rykker ingenting i en så stor virksomhed, mener Jeppe Kofod.

- Når Nordea i årevis kan sidde henstillinger fra både de danske og de svenske myndigheder overhørig, så er konsekvenserne tydeligvis ikke alvorlige nok til, at man vågner op på direktionsgangene, siger han.

Jeppe Kofod bliver også medlem af et nyt undersøgelsesudvalg, som Europaparlamentet onsdag har vedtaget at nedsætte for at kulegrave den skattesnyd, som er blevet afsløret i de såkaldte Panama-papirer.

13 kommentarer
Vis kommentarer