EU vil fordele 40.000 migranter

Langt natteskænderi på EU-topmøde er sluttet efter sjældent ophedet diskussion om solidaritet

EU vil på frivillig basis fordele 40.000 flygtninge, der er ankommet til Italien og Grækenland. (Foto: AP)
EU vil på frivillig basis fordele 40.000 flygtninge, der er ankommet til Italien og Grækenland. (Foto: AP)

EU-topmødet i Bruxelles har kort før klokken tre natten til fredag afsluttet en usædvanligt lang og ophedet debat om fordeling af 40.000 asylansøgere, der er ankommet til Italien og Grækenland. Der bliver tale om en frivillig ordning over to år.

Der er også enighed om at fordele 20.000 mennesker, der har åbenlyst behov for beskyttelse, men som endnu ikke er ankommet til EU.

Præcis hvordan de skal fordeles mellem EU's medlemslande, og hvordan man gennem frivillighed kan nå op på de lovede tal, står endnu ikke klart. Det skal forhandles på plads i løbet af den kommende måned, og det skal vedtages i fuld enighed.

Danmark vil på grund af det danske retsforbehold ikke være omfattet.

Der skal yderligere ses på, om der er behov for at hjælpe Ungarn og Bulgarien, som også har haft ekstra stort pres fra migranter. Endelig lægges der op til et stærkere samarbejde med og pres på flygtninges og migranters oprindelses- og transitlande.

Ifølge Ritzaus kilder har der været sjældent hårde ordvekslinger under debatten, hvor den italienske premierminister, Matteo Renzi, har været stor fortaler for et forslag fra EU-Kommissionen om at lave en bindende kvoteordning for at fordele de mange asylansøgere, der er kommet til Italien og Grækenland.

Præsident Tusk og kommissionsformand Jean-Claude Juncker forsøger på et efterfølgende pressemøde at nedtone aftenens mange forlydender om store konflikter inde på mødet.

Det skulle blandt andet have handlet om mange medlemslandes og Tusks vrede over, at kommissionen har forsøgt at buse frem med et diktat fra Bruxelles om bindende kvoter, selv om lederne på et topmøde i april klart sagde, at de ønskede en frivillig ordning.

Juncker bekræfter dog, at han undervejs på mødet har udtalt, at han 'er skideligeglad'. Det er dog ikke helt klart, i hvilken sammenhæng ordene er faldet.

Kommissionsformanden siger, at der ikke er konflikter mellem ham og Tusk. Men tilføjer, at hvis der var, ville han ikke fremstille det over for andre som en konflikt. Han gør det også klart, at kommissionen står helt ved sit forslag om bindende kvoter.

- Det står kommissionen frit for at foreslå lovgivning til rådet, og vi trækker ikke den tekst tilbage. Jeg er helt overbevist om, at medlemslandene vil være i stand til at føre denne beskedne ambition ud i livet, siger Juncker.

(Foto: AP)
(Foto: AP)
 

97 kommentarer
Vis kommentarer