EU vil skrue ned for kræftrisiko på arbejdspladsen

EU sætter lup på små ting, der kan gøre stor skade, med strammere grænser for kræftfremkaldende stoffer.

EU beskyldes ofte for at blande sig i meget små ting. Fredag er det en anklage, der sikkert ikke er nogen protester imod i Bruxelles.

EU-Kommissionen foreslår nemlig nye grænseværdier for de mikroskopiske partikler, der hvirvles op i luften på arbejdspladser og giver medarbejderne kræft. De rammer ansatte, der arbejder med alt fra træ, metal og olie til gummi, hårspray og maling.

Med de nye regler skal de 28 EU-lande indføre eller stramme grænseværdier for 13 kræftfremkaldende stoffer, hvis deres love ikke er skrappe nok i forvejen.

En stor synder er støv fra silikatglas, som påvirker mere end fem millioner medarbejdere i Europas byggeri og industri. Støvet kan give lungekræft, og ifølge kommissionen kan den nye grænseværdi forebygge op mod 100.000 dødsfald over de næste 50 år.

- Det ser ud som om, at det bliver en forbedring for EU, selv om der måske er knap så stor effekt i Danmark, siger seniorforsker Johnni Hansen fra Kræftens Bekæmpelse.

Danmark er i forvejen lidt af en duks og skal ikke stramme mange grænser. Til gengæld kan danske virksomheder glæde sig over, at rivaler i EU skal følge skrappere regler.

- Fordelen er, at vi får ens, bindende regler i hele Europa, så andre skal leve op til samme grænseværdier, som vi gør i Danmark, siger chefkonsulent Peter Herskind fra Dansk Industri.

En stramning er dog, at EU nu vil kræve, at virksomheder erstatter kræftfremkaldende stoffer med mildere alternativer, når det er teknisk muligt. I Danmark kan man i dag springe over, hvis det er for dyrt, påpeger Johnni Hansen fra Kræftens Bekæmpelse.

Kommissionens oplæg skal nu igennem EU's ministerråd og Europaparlamentet. Hvis det godkendes, har alle EU-lande ét år til at opdatere sine regler.

Kræft menes at være skyld i over halvdelen af alle arbejdsrelaterede dødsfald i EU.

2 kommentarer
Vis kommentarer