Annonce:
Annonce:

EU ville dele 160.000 flygtninge mellem sig

En storstilet plan om omfordeling af flygtninge i EU har vist sig at være mindre påkrævet end antaget.

Annonce:
Følg Samfund

En omstridt plan om at fordele 160.000 flygtninge i EU har udviklet sig overraskende, da behovet tilsyneladende er langt mindre end ventet. Ikke desto mindre skal EU-Domstolen nu afgøre, om ordningen er ulovlig.

* Et flertal af EU-landene vedtog i september 2015 at omfordele først 40.000 og siden yderligere 120.000 flygtninge mellem sig over de følgende to år.

* Fire EU-lande stemte imod beslutningen, men bliver alligevel tvunget til at tage imod flygtninge. Landene er Tjekkiet, Slovakiet, Rumænien og Ungarn.

* Oprindeligt var idéen, at de 160.000 flygtninge skulle omfordeles fra tre grænselande, der var under særligt pres: Grækenland, Italien og Ungarn.

Annonce:

* Ungarn har dog sagt nej til den hjælpende hånd, fordi man er imod hele tanken om kvoter. Ungarns kvote på 54.000 flygtninge planlagde man i stedet at bruge til at hjælpe andre EU-lande. Siden valgte EU-landene dog at frigøre de 54.000 pladser for at give syrere adgang fra Tyrkiet til EU.

* Aftalen var herefter, at Grækenland kunne sende 63.302 flygtninge til andre EU-lande, mens Italien lagde billet ind på 34.953 pladser. De resterende 7745 pladser er aldrig blevet bragt i spil.

* I løbet af den seneste tid har det vist sig, at omfordelingen skrider ualmindeligt langsomt frem. Samlet set er godt 18.000 flygtninge blevet omfordelt fra Italien og Grækenland.

* Ungarn og Polen har endnu ikke modtaget én eneste omfordelt flygtning. Andre lande stritter imod ved kun at ville acceptere alenemødre med børn.

* Samtidig står det klart, at behovet for omfordeling er langt mindre end forventet. I Grækenland og Italien venter blot cirka 17.500 personer på at komme afsted. Dermed er der udsigt til, at blot en tredjedel af de to landes samlede 98.255 pladser bliver besat.

Annonce:

* Den markante nedjustering skyldes ikke alene, at presset fra flygtninge- og migranter er aftagende. En anden væsentlig faktor er, at langt fra alle er berettiget til at indgå i ordningen. Kun personer fra lande med mindst 75 procents sandsynlighed for at få asyl bliver sendt afsted.

* Aftalen udløber i september 2017. Personer, som når Europa inden da, vil dog også i de efterfølgende måneder have mulighed for at blive omfordelt.

* Grundet retsforbeholdet står Danmark uden for aftalen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Inflation er den største ødelægger af almindelige menneskers økonomi
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: