Annonce:
Annonce:

Europa i opløsning: - Det er ligesom at åbne Pandoras æske

Catalonien står på mange måder med Europas skæbne mellem sine hænder. Vælger regionen at løsrive sig fra Spanien, kan det påvirke vores verdensdel voldsomt

Spaniere og cataloniere i optøjer over Cataloniens uafhængighedsafstemning
Annonce:
Følg Samfund

De europæiske ledere holder i disse dage vejret, mens den spanske regering i Madrid og præsidenten for lokalstyret i Catalonien, Carles Puigdemont, kæmper en nervepirrende kamp om, hvorvidt regionen Catalonien løsriver sig fra resten af Spanien eller ej.

Catalanernes beslutning kan nemlig inspirere separatister i en række andre europæiske lande til at kræve uafhængighed.

- Hvis Catalonien definitivt bryder med Spanien er det ligesom at åbne Pandoras æske. For så står ti andre regioner spredt udover hele Europa klar til at kræve det samme. Catalanernes ønske kan starte en domino-effekt, og det vil de europæiske ledere for alt i verden forhindre, forklarer Uffe Østergaard, historiker og professor emeritus ved Copenhagen Buisness School.

Høgni slås for uafhængighed af Danmark: - Vi er ikke nationalister

Annonce:

Han nævner i flæng Flandern i Belgien, Skotland i Storbritannien, Lombardiet og Venedig i Italien Bretagne i Frankrig og regioner i Ungarn og Ukraine, hvor der også er stærke lokalpatriotiske kræfter, der kæmper for selvstændighed.


Grænser flyttes med krig
Op gennem den europæisk historie er der utallige eksempler på, at flytningen af grænser langt fra sket i ro og mag. I de fleste tilfælde er de blevet flyttet som konsekvens af voldsomme krige med tabet af millioner af menneskeliv som den tragiske konsekvens.

- Cataloniens forsøg på at bryde ud af Spanien kan på mange måder ses som et tegn på, at de har en stor tiltro til EU. Normalt skal der krige til at flytte grænser, men i dag ser det ud til, at man kan bryde ud af de vesteuropæiske nationalstater uden krig, siger professor emeritus Uffe Østergaard og tilføjer:

Annonce:

- Selvom der lige nu er flere regioner i Europa, der ønsker sig selvstændighed skal vi huske på, at selvstændighed langt fra altid er lig med succes. Hver gang man får en ny nationalstat, opstår der et nyt mindretal. Det er ikke nogen nem proces. Ofte er det endt i krig og etnisk udrensning, så det er ikke ufarligt at erklære sig selvstændig, lyder det fra Uffe Østergaard.

FAKTA: Catalonien - Spaniens rige region

* Catalonien ligger i det nordøstlige Spanien ved grænsen til Frankrig.

* Indbyggere: 7,5 millioner ud af Spaniens befolkning på næsten 50 millioner.

* Hovedstad: Barcelona (1,6 millioner indbyggere).

* Sprog: Catalansk, der er et romansk sprog, som adskiller sig fra spansk.

* Økonomi: Catalonien er den rigeste og en af de mest veludviklede regioner i Spanien. Turisme, kemiske virksomheder, metalindustri, banker og handel vejer tungt.

* Historie: Catalonien har de seneste 300 år været en del af Spanien. I sidste halvdel af 1800-tallet begynder regionen at definere en national kultur i en periode, hvor nationalismen vokser i Europa. Under general Francisco Francos diktatur fra 1939 opløses den catalonske forfatning, og det catalanske sprog undertrykkes.

* Efter Francos død omdannes Spanien i 1975 til et demokrati. Som følge af forfatningen fra 1978 bliver Catalonien en selvstyrende region i 1979.

* Regionen har eget parlament, regering og regionspræsident.

* Uafhængighedsflaget hedder Estelada.

* En tredjedel af Spaniens turister holder ferie i Catalonien.

Kilder: Ritzau, AFP

Forvirringen er total
Tirsdag aften stod Carles Puigdemont på talerstolen i parlamentet i Barcelona og krævede Cataloniens uafhængighed. Samtidig sendte han dog en opfordring til den spanske regering om at indgå i en dialog om regionens ønske.
Fra talerstolen i Palau de la Generalitat de Catalunya krævede lokalstyrets præsident, Carles Puigdemont, Cataloniens uafhængighed. Foto: AP
Fra talerstolen i Palau de la Generalitat de Catalunya krævede lokalstyrets præsident, Carles Puigdemont, Cataloniens uafhængighed. Foto: AP

Dermed er situationen stadig uafklaret, da Puigdemont hverken nævnte et tidspunkt for, hvornår uafhængigheden skulle træde i kraft, eller hvad der konkret ligger i kravet.

Det har fået lederen af den spanske regering Mariano Rajoy at afkræve Carles Puigdemont et klart svar. En ordrer, der langt fra skal ses som en venlig forespørgsel.

Truer med vold
For i det sekund Catalonien formelt stiller et konkret krav om uafhængighed til den spanske regeringen, får den spanske regering ifølge landets grundlov mulighed for at tage magt i brug. Det kan blandt andet ske ved at opløse det lokale parlament.

Annonce:

- Derfor bliver situationen i Spanien ekstra interessant, fordi regeringen truer med at anvende magt. Vil EU beskytte catalanerne, hvis centralregeringen vælger at benytte vold eller vil Spanien takle en endelig uafhængighedserklæring anderledes? Resultatet i Spanien kan på mange måder afgørende for Europas fremtid, lyder analysen fra Uffe Østergaard.

Det er ikke kun udenfor Danmarks grænser, at ønsket om selvstændighed er stort. Kræfter på både Færøerne og Grønland kæmper også for at blive selvstændige nationer.

I 2018 skal Færøerne stemme om en ny forfatning, der gør en afstemning om uafhængighed mulig, mens Grønland i selvstyre loven fra 2009 fik mulighed for at arbejde sig hen i mod løsrivelse fra Danmark.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det er rent hykleri og lugter langt væk af hævn
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: