Annonce:
Annonce:

Europæisk domstol: Rusland stod bag drab på spion i 2006

Aleksander Litvinenko døde efter at have drukket forgiftet te i 2006. Rusland stod bag, fastslår domstol

Aleksander Litvinenko ses her i 1998. I 2000 flygtede den russiske regeringskritiker til Storbritannien (Arkivfoto). Foto: Stringer/Russia/Reuters
Aleksander Litvinenko ses her i 1998. I 2000 flygtede den russiske regeringskritiker til Storbritannien (Arkivfoto). Foto: Stringer/Russia/Reuters
Annonce:
Følg Samfund

Rusland stod bag, da den tidligere russiske regeringskritiker Aleksander Litvinenko blev dræbt i London i 2006.

Det siger Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol tirsdag.

Litvinenko døde i den britiske hovedstad nogle uger efter at have drukket grøn te, der var forgiftet med det radioaktive stof polonium-210.

Den europæiske domstol, der ligger i franske Strasbourg, har konkluderet, at drabet på Litvinenko 'kan tilskrives Rusland'.

- Domstolen har fastslået uden for enhver rimelig tvivl, at drabet blev udført af hr. Lugovoj og hr. Kovtun, lyder det i afgørelsen.

Afgørelsen henviser til russerne Andrej Lugovoj og Dmitrij Kovtun, der i en britisk undersøgelse fra 2016 blev udpeget som drabsmændene. Andrej Lugovoj er tidligere bodyguard i den sovjetiske spiontjeneste KBG.

Annonce:

- Den planlagte og komplekse operation, der involverede anskaffelsen af en sjælden dødelig gift, tilrettelæggelse af rejser og adskillige forsøg på at tildele giften, indikerer, at Litvinenko var målet, lyder det.

Litvinenko flygtede til Storbritannien i 2000.

Han blev efterfølgende rekrutteret af den britiske efterretningstjeneste MI6 og bidrog med information om organiseret kriminalitet i Rusland.

Rusland har nægtet at have haft noget at gøre med Litvinenkos død.

Tirsdag lyder det også fra det russiske præsidentkontor, at afgørelsen fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol er 'ubegrundet'.

- Domstolen har hverken den nødvendige autoritet eller de teknologiske evner til at have tilstrækkelig information om sagen.

- Der er stadig ingen resultater fra efterforskningen, og det er ubegrundet at komme med sådanne påstande, siger talsmand Dmitrij Peskov.

Også Andrej Lugovoj afviser domstolens afgørelse. Det er en af de to russere, der udpeges som ansvarlig for Litvinenkos død.

- Jeg mener, at den her beslutning udelukkende er politisk motiveret, siger Lugovoj i en lydoptagelse, som hans advokat har delt.

Lugovoj er i dag en del af det russiske parlament.

OVERBLIK: Sådan blev tidligere russisk spion slået ihjel

En kop grøn te forgiftet med det radioaktive stof polonium-210 slog for snart 15 år siden den tidligere KGB-officer Aleksander Litvinenko ihjel i London.

Tirsdag har Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol fastslået, at Rusland stod bag drabet på den russiske regeringskritiker.

Omstændighederne omkring hans død var særdeles dramatiske.

Her er, hvad der skete:

* 2000: Aleksander Litvinenko flygter til London fra Moskva. Fra sit eksil i Storbritannien arbejder han som journalist og skribent.

* Han bliver en hård kritiker af Vladimir Putin, som han blandt andet beskylder for korruption.

* 2003: Den britiske efterretningstjeneste MI6 rekrutterer den tidligere russiske spion for at høste hans viden om organiseret kriminalitet i Rusland.

* Litvinenko bidrager ifølge avisen The Guardian blandt andet med 'hårrejsende viden' om den russiske mafia i Spanien, der har omfattende kontakt til fremtrædende russiske politikere.

* 1. november 2006: Aleksander Litvinenko deltager i et 'forretningsmøde' på luksushotellet The Millennium i London med to russiske agenter, Andrej Lugovoj og Dmitrij Kovtun.

* Agenterne serverer grøn te for Litvinenko, men de drikker ikke selv af teen under mødet.

* Senere samme dag bliver Aleksander Litvinenko syg i sit hjem og kaster op hele natten. Han indlægges på et hospital i London, hvor lægerne kæmper for hans liv. Dag for dag forværres hans situation.

* 23. november 2006: Tre uger efter mødet med de to agenter dør Aleksander Litvinenko i sin hospitalsseng.

* Ifølge hans enke anklagede Litvinenko fra sit dødsleje præsident Vladimir Putin for at stå bag forgiftningen.

* Undersøgelsen af Litvinenkos lig bliver af en af patologerne beskrevet som 'den farligste nogensinde foretaget i den vestlige verden'.

* Patologerne må på grund af det radioaktive stof under obduktionen bære beskyttelsesdragter, handsker og særlige hætter, hvorigennem der pumpes luft til dem.

Kilder: The Guardian, BBC.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
København skal være en by i provinsen
Annonce:
Annonce:

... Dom over Haas

Annonce:
Annonce: