Kreditkortoplysninger, telefonnummer, fødevarepræferencer, så som halal, og din adresse er på en ny liste over personlige oplysninger, som EU vil indsamle om samtlige flypassagerer, der flyver både inden i EU og ind og ud af EU.
Oplysninger skal gemmes i en 'central database' i op til fem år, som politi og efterretningstjenester får adgang til.
Sådan lyder et nyt forslag fra EU-Kommissionen, som bliver præsenteret i dag, skriver det britiske medie Guardian.
Forslaget kommer som en reaktion på terrorangrebet på Charlie Hebdo i Paris i begyndelsen af januar, hvor 17 mennesker blev dræbt. Ifølge Guardian ser alle de europæiske indenrigsministre gerne, at forslaget hurtigst muligt gennemføres, og EU-Kommissionen vil sammen med forslaget udsende en pressemeddelelse, hvor det lyder, at der er et 'afgørende og presserende behov for at bevæge sig mod et europæisk system for passagerlisteoplysninger.'
Frankrig investerer tre milliarder kroner i antiterror
Et åbent brud på rettigheder
Samtidigt skal man finde et brugbart kompromis med det europæiske Udvalg om Borgernes Rettigheder og Retlige og Indre Anliggender (LIBE), som har blokeret et lignende forslag for to år siden.
De mener, at en masseindsamling af flypassagerers personlige oplysninger er et uacceptabelt brud på menneskerettigheder.
Næstformand i LIBE, Jan Philipp Albrecht, siger, at kommissionens plan er en hån mod kritikerne og Europaparlamentet og Den Europæiske Domstol, som tidligere har slået fast, at opbevaring af data, som ikke kan forbindes med risiko eller mistanke, ikke er forholdsmæssig.
- Det er et åbent brud på de grundlæggende rettigheder at masseindsamle og opbevare passageroplysninger, tilføjer han til Guardian.
- I stedet for fuld udnyttelse af PNR (almindelig passagerdata, red.) har vi brug for fokus på mistænkte og flyvninger med risiko. Angrebene i Paris har vist, at masseindsamling ikke er effektivt i forhold til at bekæmpe jihadister, siger Jan Philipp Albrecht.
Ekspert om overvågning: USA tæskede Danmark til samarbejde
Afpersonalisering er en joke
Ifølge forslaget skal dataen 'maskes' efter 30 dage, så den er anonym. Processen kaldes for afpersonalisering. 'Masken' kan dog fjernes af i op til fem år efter flyrejsen, hvis data på den enkelte person kan knyttes til terrorisme
- Det er en joke. Der er ingen garantier. Afpersonalisering gør ikke oplysningerne anonyme. Det eneste, man skal gøre, er at bede en højtstående officer om at fjerne 'masken,' siger Jan Philipp Albrecht.
EU har allerede indgået aftaler med USA, Canada og Australien om passagerlisteoplysninger, som skal afleveres før nogen flyver ind i EU fra disse land, men aftalerne dækker ikke resten af verden. Det vil EU-Kommissionen have lavet om på.
14 ud af de 28 EU lande har allerede deres egne nationale passagerlisteoplysninger, som omhandler flyvninger ind og ud af de respektive lande. Men det nye EU direktiv ville betyde en 'superdatabase,' så samtlige af EU's politi og efterretningstjenester kan få adgang til fx alle danskeres flyvninger.
Forslaget ventes at være højt på dagsordenen, når EU's udenrigsministre skal mødes i Riga torsdag for at diskutere, hvordan terrorisme skal bekæmpes.