Eva klar til comeback på intensivafdeling: - De andre skal ikke slides op

Én gang sygeplejerske, altid sygeplejerske

Eva Katrine Hovedskou har netop fået opdateret sin viden inden for intensivpleje. Nu står hun klar, hvis hendes tidligere kolleger har brug for hende. Foto: Eva Katrine Hovedskou
Eva Katrine Hovedskou har netop fået opdateret sin viden inden for intensivpleje. Nu står hun klar, hvis hendes tidligere kolleger har brug for hende. Foto: Eva Katrine Hovedskou
Følg Samfund

5100.

Så mange tilmeldinger har Region Midtjylland nu fået til jobbanken for sundhedspersonale i forbindelse med coronakrisen. Det viser nye tal fra regionen.

Jobbanken skal fungere som en slags redningskrans, hvis der kommer til at mangle kapable hænder på hospitalerne, og sådanne hænder besidder 66-årige Eva Katrine Hovedskou.

Det skriver TV2 Østjylland.

Hun har brug for at kunne se sig selv i spejlet, når viruskrisen er slut, og derfor har den tidligere intensivsygeplejerske netop afsluttet et lynkursus på Regionshospitalet i Randers.

I løbet af to dage fik hun opdateret sin viden om respiratorer og de gældende procedurer i forhold til at håndtere patienter med coronavirus, COVID-19.

Det er blot to år siden, Eva Katrine Hovedskou blev pensioneret, men det er 20 år siden, hun har arbejdet på en intensivafdeling. Årene 2000-2018 blev tilbragt som sygeplejerske i psykiatrien.

Den tidligere sygeplejerske står nu klar til at give en hånd med på Regionshospitalet Randers. Hun vil ikke lade sine gamle kolleger i stikken.

- Jeg kender flere på hospitalet, og jeg ved, hvad de kommer til at stå i. Der bliver højst sandsynligt meget travlt i slutningen af april og ind i maj, siger Eva Katrine Hovedskou til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Det er dem, der skal i front, hvis det brager løs, og de skal også supervisere de nye kolleger. Jeg kan ikke sidde i min have, mens de bliver fuldstændig slidt ned.

Ifølge Eva Katrine Hovedskou bliver intensivpersonale en mangelvare på de danske hospitaler, hvis coronavirus, COVID-19 får alvor får fat i befolkningen.

- Det er lidt af en mundfuld at være intensivsygeplejerske. Der er rigtig mange risikofaktorer, og hvis du har 10 respiratorer og 12 patienter der har brug for en, bliver du tvunget til at lave hårde prioriteringer, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Det er med blandede følelser, at Eva Katrine Hovedskou melder sig til beredskabet mod COVID-19. Hun glæder sig eksempelvis ikke til at arbejde med værnemidler i mange timer.

- Du står i din almindelige uniform, og så har du kittel og tit også et plastikforklæde udenover. Dertil kommer mundbind, handsker og ansigtsvisir, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Du kommer til at svede lynhurtigt, og hænderne kan blive fuldstændig opløst af handskerne efter kort tid.

Da Eva Katrine Hovedskou var på kursus på Regionshospitalet Randers, blev hun undervist af to intensivsygeplejersker, som hun i sin tid var med til at lære op.

- Det lyder som om, de er rigtig, rigtig klar til det, hvis der kommer en bølge, selvom de kun har haft ganske kort tid til det. Det virker meget betryggende, siger hun.

Det har tæret på intensivsygeplejerskerne at få et beredskab op at stå, lyder det.

- De fortæller om nogle meget kaotiske dage, lige efter Mette Frederiksen lukkede landet ned. Det har været drønhårdt, siger Eva Katrine Hovedskou og fortsætter:

- Mine gamle kolleger, flere af dem i 60'erne, kom til at køre i 12-timers vagter fire dage i træk, fordi en masse nye kolleger skulle læres op.

Eva Katrine Hovedskou er vant til at være en del af et katastrofeberedskab.

- Der kommer man, hvis man bliver ringet op. Det ligger nok i mig stadigvæk. Jeg kan ikke holde ud bare at sidde på hænderne, hvis jeg kan give en hånd med.

Ifølge Eva Katrine Hovedskou er der kommet flere nye hjælpemidler og helt nye respiratorer, siden hun sidst havde sin gang på intensivafdelingen på Regionshospitalet Randers.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Støjberg er dansk politiks nye protest-dronning

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind