Annonce:
Annonce:

F-35: Dansk favoritfly vedligeholdes af IC4-fabrikant

Samme italienske koncern, der stod bag tog-skandalen, samler og vedligeholder europæiske F-35-fly

Her kan du se Lockheed Martins reklamevideo for F-35
Annonce:
Følg Samfund

Mens bare en sagte hvisken af ordet 'IC4' fortsat kan give enhver DSB-pendler krampetrækninger og angstfyldte mareridt, er Danmark muligvis ved at begive sig ind i endnu et eventyr med den italienske koncern bag de skandaleramte togsæt.

Vælger de danske politikere at kaste op mod 30 milliarder kroner efter kampflyet F-35 Joint Strike Fighter, skal de højteknologiske fly - som det ser ud lige nu - vedligeholdes i Italien af Finmeccanica-koncernen.

Samtidig er der mulighed for, at koncernen også kommer til at samle de F-35-fly, som Danmark eventuelt køber.

AnsaldoBredo, der stod bag produktionen af IC4-togsættene, som aldrig rigtig er kommet til at køre på skinner, var indtil sidste år en integreret del af Finmeccanica-koncernen med blandt andet fælles logo.

'Fuldstændig forrykt'
På Christiansborg vækker udsigten til et nyt samarbejde med Finmeccanica ikke ligefrem glæde.

Annonce:

- Det er jo fuldstændigt forrykt, at man er klar til at bruge endnu flere penge end på IC4 på at købe nogle kampfly, som stadig ikke kan flyve ordentligt. Og oven i hatten så satser man på, at vedligeholdelsen af de her fejlbefængte fly skal laves af det samme firma, som stod for IC4, siger Enhedslistens forsvarsordfører Eva Flyvholm og tilføjer:

- Det er opskriften på en ren katastrofe, og jeg synes, at det er ekstremt alvorligt, at der sidder en forsvarsforligkreds, der ikke har mere respekt for brugen af vores fælles skattekroner.

Støjhelvede forude: F-35 larmer dobbelt så meget som F-16

Samtlige IC4-togsæt skulle have været leveret i 2006. Det sidste blev først leveret i 2013, men det er fortsat langt fra alle togsæt, der er i drift. (Foto: Polfoto)
Samtlige IC4-togsæt skulle have været leveret i 2006. Det sidste blev først leveret i 2013, men det er fortsat langt fra alle togsæt, der er i drift. (Foto: Polfoto)

Hollandske fly i Italien
De seneste par år har Finmeccanica’s Aircraft and Aerostructures Divisions, der, som navnet antyder, specialiserer sig i luftfart, stået bag opbygningen af en større flyfabrik i Italien, hvor det er planen, at størstedelen af de fly, der skal bruges af europæiske lande, vil blive samlet og vedligeholdt.

Annonce:

Flyfabrikken ligger på Cameri-basen i den norditalienske region Piemonte, hvor nogle af italiens bedste vine kommer fra. Produktionshallen bliver den eneste såkaldte Final Assembly and Checkout-fabrik til produktion af F-35 i Europa. For tiden arbejder fabrikken på at samle F-35-fly til det italienske luftvåben. Det første fly forlod samlebåndet i marts 2015.

Holland, der allerede har valgt at købe F-35, får deres fly samlet i Italien. Norge, der også har valgt flyet, får dog bygget deres på Lockheed Martins hovedfabrik i amerikanske Texas.

Fra 2018 vil den italienske fabrik også have kapacitet til at vedligholde europæiske F-35-fly.

Daglig vedligehold i Danmark
Det danske flyvevåben kommer dog selv til at stå for flyenes daglige vedligholdelse, hvis Danmark vælger F-35. Når det kommer til større arbejder på flyenes stel, er Italien indtil videre det eneste sted i Europa, der tilbyder vedligeholdelse.

Storbritannien har dog også mulighed for at tilbyde stel-vedligehold, men det skal efter planen kun ske, hvis italienerne ikke kan følge med.

På et senere tidspunkt vil det amerikanske forsvarsministerium tage stilling til, om andre lande også skal kunne tilbyde vedligehold af stel.

Annonce:

Også vedligehold af F-35-flyene motorer sker i udlandet. Indtil videre er der til europæiske fly motor-vedligeholdelsesfaciliteter i Tyrkiet og snart også i Norge og Holland.

Forsvaret: Kampfly-støj bliver ikke noget problem

Nye jobs
På trods af det noget blakkede ry, som Finmeccanica og AnsaldoBredo har i Danmark efter IC4-skandalen, ryster Finmeccanica’s Aircraft and Aerostructures Divisions ikke på hånden. Her er man omvendt kun glade for det boost, som flyfabrikken giver til den ellers noget trængte italienske økonomi.

- For alle de involverede arbejdere er der mulighed for at lære mange forskellige færdigheder og at udvikle sig på mange måder. Overordnet set med henblik på at producere et fly og i særlig grad med produktionen af F-35, siger fabrikkens industrielle chef-ingeniør Francesco Attuci i en video, som F-35-producenten Lockheed Martin har produceret om den italienske fabrik.

Ifølge Lockheed Martin vil den italienske produktion af F-35 skabe 6300 jobs i landet.

Annonce:

Også involveret i Eurofighter
Selv hvis de danske politikere ikke vælger at investere i F-35 Joint Strike Fighter, kan det danske flyprojekt alligevel blive fedtet ind i et samarbejde med den italienske Finmeccanica-koncern.

Koncernen er nemlig en del af det industrikonsortium, der producerer Eurofighter, som også er en af kandidaterne til at blive Danmarks nye kampfly. Konsortiet består udover Finmeccanica af Airbus og BAE Systems.

Dermed er IC4-koncernen med i produktionen af to ud af tre kandidater, som Danmark overvejer at købe. Kun Boeings F/A-18 Super Hornet har ikke forbindelser til den italienske koncern.

Finmeccanica er ikke vendt tilbage på Ekstra Bladets henvendelse.

Ikke en krone lagt til side til nye kampfly

Den første F-35, som er bygget i Italien, i luften over Cameri-basen, hvor Finmeccanicas Joint Strike Fighter-fabrik ligger. (Foto: Lockheed Martin)
Den første F-35, som er bygget i Italien, i luften over Cameri-basen, hvor Finmeccanicas Joint Strike Fighter-fabrik ligger. (Foto: Lockheed Martin)

Advarede mod IC4: 'F-35 er risikabelt!'

En af de danske eksperter, der var først til at advare mod IC4-togene, råber nu vagt i gevær over for F-35 Joint Strike Fighter.

IT-lektor ved Københavns Universitet Erik Frøkjær mener, at politikerne skal passe ualmindeligt meget på, hvis de vælger det ikke færdigtudviklede kampfly.

- Jeg synes, at det er overordentlig risikabelt, og man er nødt til at lave kontraktformer, som gør, at man kan komme helt fri af det igen, siger han til Ekstra Bladet.

- Man taler om, at flyindkøbene er en langsigtet investering, men det kan bare ikke nytte noget. Jeg sagde i 2008, at der ville blive problemer med IC4s sammenkoblinger på grund af computersystemerne. Og her otte år efter står et stort antal toge stadig og samler støv.

Vanvittigt kompliceret
Ifølge en rapport fra det amerikanske forsvarsministerium vil F-35s egenskaber i kamp først være endeligt kendt i 2022. Og den danske IT-ekspert er langt fra vild med idéen om at kaste milliarder efter et højteknologisk fly, der endnu ikke har bevist sit værd.

- De her computersystemer er vanvittigt komplicerede, og derfor skal vi se dem ikke bare demonstreret, men demonstreret i kamp før vi forpligter os, siger Erik Frøkjær og konkluderer på baggrund af IC4-skandalen:

- Den vigtigste lære er at passe på og at sikre, at der en vej ud.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Det er reelt straffrit at sjofle almindelige menneskers hårdt tjente penge bort
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: