Får du løn under karantæne? Ekspert giver svar

Erhvervsekspert svarer på spørgsmål om coronavirus

Hvordan er du stillet på jobbet, hvis du bliver syg med coronavirus? Foto: Finn Frandsen
Hvordan er du stillet på jobbet, hvis du bliver syg med coronavirus? Foto: Finn Frandsen

Kan man blive fyret, hvis man ryger i karantæne? Og får man løn, hvis man lægger sig syg med coronavirus?

Afdelingschef hos Fagbevægelsens Hovedorganisation Peter Nisbeth svarede søndag på spørgsmål om coronavirus og erhverv fra Ekstra Bladets læsere.

Du kan læse nogle af hans svar herunder.

Afdelingschef Peter Nisbeth, Fagbevægelsens Hovedorganisation

Er det en læge/myndighederne, der sætter i karantæne, er man stillet på samme måde som ved sygdom. Dvs. med sygeløn, dagpenge eller fuld løn. Det afhænger af ansættelsesaftalen og overenskomsten.

Hvis det er arbejdsgiver, der sender hjem, er det med fuld løn.

Det er myndigheder/en læge, der kan sætte folk i "karantæne". Hvis arbejdsgiveren siger, at man ikke skal møde på arbejde, er det som udgangspunkt noget, der skal betales almindelig løn for.

Det kan stille sig anderledes, hvis man er rejst ud til en risikozone på et tidspunkt, hvor det var meldt ud, at det var en risikozone. Så kan man ikke forvente at få løn.

Ja, hvis man rejser på nuværende tidspunkt, hvor man kan forudse, at man ikke kan møde på arbejde, når man kommer hjem. Det er noget andet, hvis man rejste ud, inden det blev meldt ud, at man skal blive hjemme 14 dage.

Med risikozoner mener jeg de lande og områder, som myndighederne har frarådet al unødig rejse til. Dvs. Kina, fire regioner i Norditalien, Iran og et område i Sydkorea.

Tager man med åbne øjne dertil på nuværende tidspunkt, vil man ikke kunne forvente at få løn, hvis man ikke kan eller må komme på arbejde, når man kommer hjem.

Du er stillet på samme måde, som hvis du er sygemeldt. Så det afhænger af din ansættelsesaftale og hvilken overenskomst du er omfattet af.

Du kan nægte en arbejdsopgave, hvis der er risiko for din sikkerhed eller sundhed. Men det skal være en reel risiko.

Dvs. at der skal være noget, der taler for, at din sundhed er i fare. Det kan man næppe sige for almindelige sunde mennesker på nuværende tidspunkt. Det vil afhænge af sundhedsmyndighedernes vurdering.

Hvis du er medlem af en a-kasse for selvstændige, kan du formentlig få dagpenge derfra. Men der er endnu ikke mulighed for at søge erstatning for dit reelle tab.

Det er desværre et problem for mange i restaurationsbranchen. Når man arbejder på en restaurant uden overenskomst, er man ikke så godt stillet, når man bliver syg. Men du kan muligvis få sygedagpenge. Det afhænger af, hvor længe du har været i arbejde, og hvor mange timer om ugen, du arbejder. Hvis du er i fagforening, vil de kunne hjælpe dig.

Hjemsendes personalet, skal de som udgangspunkt have løn alligevel for det arbejde, som de ikke kommer til at udføre. Men der kan være særlige hjemsendelsesregler i overenskomsten, som medfører noget andet.