Får stor bøde for udgivelse af PET-bog

Det bliver en dyr omgang for Politikens chefredaktør, at han valgte at trykke den omstridte PET-bog, men ikke så dyr, som PET ønskede

JP/Politikens Hus skal betale bøde på 100.000 kroner, fordi Politiken i december 2016 trodsede et fogedforbud og valgte at udgive bogen 'Syv år i PET'.

Det er ikke kun bladhuset, der har fået en bøde for at trykke Jacob Scharfs bog i et særtillæg. Politikens ansvarshavende chefredaktør Christian Jensen er af Københavns Byret dømt til betale bøde på 50.000 kroner for at bryde forbuddet mod at bringe PET-bogen.

- Retten finder, at A (JP/Politikens Hus) som udgiver ved offentliggørelsen af den omhandlede bog den 9. oktober 2016 har overtrådt det nedlagte forbud, og at B (Christian Jensen) som den, der traf beslutningen om offentliggørelsen, har bistået herved, skriver retten på sin hjemmeside.

Oprindeligt havde Politiets Efterretningstjeneste, PET, valgt at kræve JP/Politikens Hus idømt en bøde på 15 milioner kroner.

PET krævede også, at Politikens ansvarshavende chefredaktør, Christian Jensen, skulle idømmes fire års fængsel.

Dermed er det altså en langt mildere dom, end den PET havde krævet.

PET fik bremset bogen, da det frygtede, at Jakob Scharf ville afsløre fortroligheder om blandt andet PET's arbejdsmetoder og samarbejdspartnere.

Christian Jensen har under retssagen forklaret, at han ikke opfattede det som om, at Politiken var omfattet af det forbud, der blev nedlagt i forbindelse med offentliggørelsen af bogen "Syv år for PET".

Han var i stedet for overbevist om, at forbuddet var rettet mod Ekstra Bladet - og altså ikke Politiken, som han er chefredaktør for.

Københavns Byret havde forbudt forlaget ArtPeople og forfatteren Morten Skjoldager at udgive "Syv år for PET.

Forbuddet blev siden udvidet til at omfatte Radio24Syv og JP/Politikens Hus, og retten bestemte, at eksemplarer af bogen hos 99 boghandlere skulle beslaglægges.

Østre Landsret stadfæstede i november 2016 byrettens midlertidige forbud mod offentliggørelse rettet mod blandt andet JP/Politikens Hus.

Sagen havnede efterfølgende i Højesteret, som i efteråret 2017 blåstemplede forbuddet, men samtidig sagde i sin kendelse, at et lignende forbud i fremtiden bør rettes mod den ansvarshavende redaktør.

Der er også en sag mod Jakob Scharf, der er tiltalt for at bryde sin tavshedspligt i bogen. Der er dom i den sag om en uge. I øvrigt er både forfatter Morten Skjoldager og flere mediechefer sigtet i sagen og risikerer at blive tiltalt.

63 kommentarer
Vis kommentarer