Facaden krakelerer i Totalkredit: Flere banker tvinges til gebyr-rabatter

I sidste uge hævede Nykredit bidragssatsen for realkreditlån gennem Totalkredit. Kunderne raser og nu kompenserer flere banker kunderne

Nykredit, der står bag realkreditlån gennem Totalkredit, presses af voksene utilfredshed i befolkningen og samarbejdspartnernes interne splittelse (Foto: Jens Dige/POLFOTO)
Nykredit, der står bag realkreditlån gennem Totalkredit, presses af voksene utilfredshed i befolkningen og samarbejdspartnernes interne splittelse (Foto: Jens Dige/POLFOTO)

Facaden er så småt begyndt at slå revner i bankerne bag Totalkredit, der for første gang i nyere tid har brudt den musketer-ed, der ellers har kendetegnet bankernes samarbejde med Nykredit.

Torsdag meldte Arbejdernes Landsbank ud, at man vil kompensere kunderne med de mindst risikable lånetyper med op mod 1000 kroner om året pr lånt million, og nu breder den tendens sig som ringe i vandet til andre udbydere af Totalkredit.

Se også: BRFkredit høvler stort gebyr væk for at kapre kunder

Se også: Rasende Totalkredit-kunder: Farvel til ferie, Legoland og 88.397 kr

Overfor Ekstra Bladet oplyser Mercur Andelskasse, at man også her arbejder på en model, hvor kunderne vil blive kompenseret for de nye stigninger i bidragssatsen.

- Når Totalkredit hæver deres bidragssats, så tilfalder der os og de øvrige banker i samarbejdet en andel af stigningen i bidragssatsen. Vi mener, at vi på nuværende tidspunkt kan administrere vores kunders realkreditlån, og de tab de medfører, med de midler, vi allerede modtager fra Totalkredit. Derfor arbejder vi på en fair model for, hvordan vi kan tilbageføre penge til kunderne, lyder det i en skriftlig udtalelse fra Merkur Andelskasse.

Og overfor DR fortalte Andelskassen Fælleskassen på Frederiksberg i går, at man arbejder på en lignende løsning.

Presset til reaktion
Indtjeningen fra bidragssatserne tilfalder delvist Nykredit, der administrerer lånene og delvist pengeinstitutterne, der sælger dem.

Dermed er det i realiteten omkostningsfrit for bankerne at give kompensationer i forbindelse med de prigsstigningerne, der efter planen indføres 1. juli, påpeger partner i bankportalen Mybanker John Norden.

Men selvom der med de stigende bidragssatser kan køres flere penge i bankboksen, er det ikke nødvendigvis en fordel for bankerne i Totalkreditsamarbejdet på lang sigt, at bidragssatserne hæves pr. 1. juli 2016.

- Når bidragssatserne stiger påvirkes bankernes konkurrenceevne. Nye kunder vil fristes til at vælge realkreditlån fra andre udbydere, mens nuværende kunder vil overveje mulighederne for at skifte, siger John Norden til Ekstra Bladet.

Se også: Så meget koster stigningen i bidragssatser dig

Se også: Boligkunder betaler for ubrugte bankydelser

Han peger på den store modstand i befolkningen mod de pludselige merudgifter til lånene, som en vigtig faktor i forbindelse med Totalkredit-udbydernes nye handlemønstre:

- Tidligere har man set, at bankerne har stået sammen om Totalkredit, men Arbejdernes Landsbank og senest Merkurs initiativ er et tegn på intern splittelse, siger John Norden til Ekstra Bladet.

Nykredit boss: Vi forstår frustrationerne, men...

Ekstra Bladet har forsøgt at få de høje herrer hos Nykredit i tale, men de ønsker ikke at stille op til et mundtligt interview.

I stedet har pressekontakten i Totalkredits presseafdeling via Nykredits pressechef sendt følgende svar til de utilfredse Totalkreditkunder påvegne af Nykredits koncernchef, Michael Rasmussen:

- Vi har forståelse for, at det er frustrerende, når priserne stiger. Men man skal huske på, at det er en langsigtet beslutning at optage et boliglån. Mange betaler tilbage over 30 år. Og Totalkredit vil være konkurrencedygtig over tid på bidrag, lyder det i det skriftlige svar fra Michael Rasmussen, der herefter benytter lejligheden til at reklamere for et nyt produkt kaldet 'KundeKroner', der ifølge chefen præsenteres for kunderne midt i marts.

- Desuden skal man som kunde også se på rente, rådgivning, tilgængelighed, obligationskurser og produktudbud. Når man drager alle de parametre ind, tilbyder vi sammen med vores partnere i Totalkredit et samlet produkt, der er meget attraktivt for vores kunder, og som vil blive endnu mere attraktivt fremover. Det er først og fremmest det, jeg er optaget af.

Bank: Frygter lemming-effekt
I Jutlander Bank, der endnu ikke har lagt sig fast på, hvordan man vil reagere ovenpå konkurrenternes tiltag, følger man udviklingen tæt:

- Vi skal være konkurrencedygtige. Hvis en lang række pengeinstitutter går ud og følger de her eksempeler, så er det klart, at der kan opstå en lemming-effekt, siger ordførerne direktør i den Himmerland-baserede bank, Per Sønderrup.

Se også: Folkeoprør mod gebyr-gribbe: Nu starter vi forhandlinger

Se også: Bankportal: Gebyr-bonus til bankkunder er starten til priskrig

Her har man endnu ingen konkrete planer om, at give kunderne del i de ekstra penge, man tjener på Nykredits gebyrstigning.

-  Ingen er interesserede i at miste kunder. Vi følger udviklingen løbende. Hvis der sker store forrykninger i markedet, må vi kigge på, hvordan vi reagerer på det, uddyber Per Sønderrup.

Ekspert: Nykredit tvunget til løsning
Seniorrådgiver Intitut for Økonomi og Ledelse ved Aalborg Universitetet, Lars Krull, ser også med alvor på den mediestorm, som Nykredit og Totalkreditudbyderne er havnet i.

- Der er 18-24 måneder til, Nykredit skal børsnoteres, men kun 4 måneder til, at stigningerne i bidragssatserne indføres. Nykredit er tvunget til at finde en løsning, så de fremstår som nogen, der lytter til kunderne, siger seniorrådgiveren til Ekstra Bladet og uddyber:

- Kundernes tilknytning til deres banker er ikke så stor, at de er villige til at tilsidesætte deres privatøkonomiske situation for at opretholde deres relation til banken. Så dumme er de ikke, forklarer Lars Krull.

Han tror ikke på, at det Nykredit-ejede Totalkredit kan forsætte med at være i modvind på området.

39 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere