Facebook er en fare for ytringsfriheden

Censur: Se godt på billedet, som er forbudt på Facebook.

Du kan høre Aftenposten-chefredaktør Espen Egil Hansens opråb til Mark Zuckerberg her. Video: Aftenposten.no
Følg Samfund

Hvis ni-årige Phan Thi Kim Phuc havde ligget i grøftekanten med tøj på, med hovedet skåret af, havde det ikke været i strid med Facebooks regler!

Facebook hader nøgenhed. Det strider mod det, de kalder deres fællesskabsregler. Enhver, der bringer bar hud på deres private Facebook væg, bliver lukket ned og smidt ud. Der er naturligvis god fornuft i, at Facebook ikke vil være et samlingssted for porno og sex, men det absurde består i, at Facebook ikke skelner. Al nøgen hud er no go.

For nogle år siden gik det ud over os her på Ekstra Bladet. Facebooks overvågningsrobotter havde fået øje på side 9 pigen, og så blev vi lukket ned. Det var der mange der grinede af, mens jeg til stor moro larmende fremhævede perspektivet, nemlig at der var tale om censur og en knægtelse af ytringsfriheden.

Hvis man ikke kunne se perspektivet dengang, så bør den sidste del af tågen lette nu.

Facebook har bedt den norske avis Aftonposten fjerne det ikoniske billede af en række rædselsslagne vietnamesiske børn, der i chok flygter efter et amerikansk napalm angreb. Det billede ændrede Vietnam krigen. Det fik den amerikanske offentlighed til at forstå, at krigen i Vietnam var gået for vidt.

Men som man kan se på det verdensberømte og ikoniske billede, er Phan Thi Kim Phuc i midten nøgen (fordi napalm smelter tøjet ind til huden), og det vil Facebook ikke acceptere.

På Facebook tæller det ikke, at der er tale om et historisk dokument.

Aftenpostens chefredaktør, Espen Egil Hansen, har skrevet et åbent brev til Facebooks ejer, Mark Zuckerberg. Her forklarer Egil Hansen, hvorfor Aftenposten ikke vil fjerne dette vigtige historiske dokument.

Sagen udstiller, at Facebook er til fare for ytringsfriheden. De er ikke publicister. De er puritanere. De tænker som maskiner, ikke som mennesker.

Desværre er Facebooks magt enorm. De er verdens største udbyder af underholdning og nyheder.

Mere end 3 millioner danskere er på Facebook, og mange danske medier har gjort sig helt afhængige af Facebook, fordi de får hovedparten af deres trafik her fra. Enkelte nye medier, bl.a. det hypede Zetland udkommer i vid udstrækning via Facebook.

Nu ser vi imidlertid, hvem der er de reelle chefredaktører. På Zetland er det ikke ansvarshavende redaktør, Lea Korsgaard, men derimod Mark Zuckerberg.

Virkeligheden er, at hvis et billede eller en tekst, som er fuldt lovlig i Danmark, strider mod Facebooks fællesskabsregler, så kan Zetland ikke udgive dem.

Der er al mulig grund til at støtte Espen Egil Hansen og Aftenpostens oprør. Det er en kamp for ytringsfriheden og for at undgå historieforfalskning. Del plakaten eller endnu bedre, del det historiske billede.

Det ændrede Vietnam krigen. Det bør også ændre Facebook.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.