Facebook lukker fortsat grupper: - Jeg tror ikke, at man kan stoppe folks humor

Udløbere af den kontroversielle Facebook-gruppe Offensimentum får ikke lov til at leve videre

Jacob Ross ærgrer sig over, at Facebook lukker de offensive grupper. Foto: Profibillede
Jacob Ross ærgrer sig over, at Facebook lukker de offensive grupper. Foto: Profibillede

Facebook-gruppen Offensimentum har de seneste dage fået en del opmærksomhed grundet chikane og trusler mod bloggeren Karina Mimoun, der havde skrevet et kritisk indlæg om gruppen.

Siden da er flere grupper opstået med henblik på at samle op på resterne af den oprindelige gruppe, der havde over 105.000 medlemmer, da den blev lukket.

Én af dem er gruppen 'Otium', hvor medlemstallet voksede hurtigt. Gruppen er dog allerede blevet lukket af Facebook, selv om der blev fremlagt strenge retningslinjer for, hvad man måtte dele og skrive i gruppen.

Jacob Ross, som er 19 år og går i gymnasiet, var medlem af både 'Otium' og den originale gruppe 'Offensimentum'. Han oplever, at grupperne bliver lukket på stribe, og det ærgrer ham.

- Jeg tror ikke, at man kan stoppe folks humor, men man skal hellere holde det under kontrollerede, private forhold, siger han til Ekstra Bladet.

Det blev for meget
Jacob Ross erkender, at det indhold, som blev delt i den nu lukkede Facebook-gruppe 'Offensimentum', var løbet af sporet efter hans smag.

- Gruppen havde gode og dårlige sider, men det løb løbsk, og der var nogle personer, der hængte andre ud med navn. Der var ikke styr på reglerne, og der var ikke nok kontrol. Gruppen ville have haft godt af at have flere moderatorer, siger han og tilføjer, at han er stor tilhænger af, at unge kan samle sig i grupper på Facebook.

- Jeg var med, fordi der var sjove ting derinde. Hele hovedpointen er, at det er et hemmeligt fællesskab, som ikke skal støde nogen på det personlige plan. Det er et privat rum, hvor man kan grine af lidt grovere humor. Men uden at man hænger folk ud.

Han brugte ofte gruppen som pauseunderholdning.

- Det var fedt, hvis man sad og lavede lektier, og så kunne man lige tage en pause og tjekke gruppen ud for at grine af 'memes' (sjove billeder med tekst) og sådan noget sammen med ens venner, siger Jacob Ross.

Torsdag er der omkring 40 grupper på Facebook, som er navngivet 'Offensimentum' - flere af dem med tilnavne så som 'Modspil til Offensimentum', 'Offensimentum 9.0' og 'Offensimentum Extreme'. Fælles for de fleste er, at de har ganske få medlemmer.

Den største gruppe hedder også bare 'Offensimentum', men aktiviten minder endnu ikke om den, der var i den gamle.

Ekstra Bladet forsøger at få en kommentar fra Facebook angående lukningen af grupperne.