Facebooks sikkerhedschef går af efter strid om misinformation

Alex Stamos, der har været fortaler for at undersøge russisk aktivitet på Facebook, træder tilbage til august

Foto: Steve Marcus/ Reuters
Foto: Steve Marcus/ Reuters

Facebooks øverste sikkerhedschef, Alex Stamos, forlader virksomheden til august.

Det sker efter interne uenigheder om, hvordan det sociale netværk skal håndtere sin rolle i spredningen af misinformation.

Det fortæller unavngivne nuværende og tidligere medarbejdere, som er orienteret om sagen, til The New York Times.

Alex Stamos har været en stærk fortaler for at undersøge og afsløre russisk aktivitet på Facebook. Det er ifølge de unavngivne medarbejdere ofte sket til frustration for andre højtstående chefer i virksomheden. Herunder Sheryl Sandberg, Facebooks øverste driftsleder.

Ifølge de kilder, The New York Times har talt med, er Alex Stamos' sikkerhedshold blevet overdraget til afdelinger inden for produkter og infrastruktur. Hans hold, som før bestod af 120 personer, består nu af blot tre.

Alex Stamos er den første højtstående chef til at forlade Facebook.

Nyheden om hans afgang kommer, efter at en kontrovers om misinformation på det sociale netværk brød ud. Hans afgang er et tegn på øgede spændinger i ledelsen hos virksomheden, skriver The New York Times.

Facebooks administrerende direktør, Mark Zuckerberg, Sheryl Sandberg og andre chefer har kæmpet for at imødegå flere alvorlige problemer.

Det gælder blandt andet russisk indblanding på det sociale medie, fremkomsten af falske nyheder og den seneste afsløring af tyveri af data om 50 millioner brugerprofiler.

I weekenden blev det afsløret, at analyseselskabet Cambridge Analytica, der hjalp Donald Trump under præsidentvalgkampen, har stjålet data om 50 millioner amerikanske vælgere via deres Facebook-profiler.

Cambridge Analytica stjal angiveligt oplysninger for at kunne udarbejde et program til at forudsige og påvirke vælgernes valg.

Resultatet blev ifølge The New York Times solgt til Trumps kampagnestab.

SÅDAN KAN FACEBOOK-DATA BLIVE UDNYTTET

Analyseselskabet Cambridge Analytica, der hjalp USA's præsident, Donald Trump, under præsidentvalgkampen i 2016, har stjålet data om 50 millioner amerikanske vælgere via deres Facebook-profiler.

Det har The New York Times og britiske The Observer afsløret.

Selskabet indsamlede informationerne for at kunne udarbejde et program til at forudsige og påvirke vælgernes valg.

Her kan du blive klogere på, hvordan Facebook-data kan udnyttes:

* Ifølge et studie fra 2013 kan eksempelvis hobbyer og personlige interesser, som man synes godt om på Facebook, fortælle noget om ens politiske overbevisning og seksuelle orientering.

* Computere kan ved at analysere data fra Facebook finde sammenhænge, som ikke umiddelbart er synlige. Det kan eksempelvis være en sammenhæng mellem ens foretrukne madretter og ens intelligens.

* En af Cambridge Analyticas tidligere medstiftere, Chris Wylie, siger, at firmaet har brugt data til at skabe en lille puppe af information, som på den måde kan ændre folks opfattelse af virkeligheden.

* Han siger, at selskabet "tog falske nyheder til et helt nyt niveau".

* Chris Wylie kalder strategien for "informationel dominans". Det betyder, at man opfanger en persons nyhedskanaler og fylder dem med særligt, skræddersyet indhold.

* Det er normalt, at selskaber bruger data til at skræddersy tilbud til folk. Normalt drejer det sig eksempelvis om, hvilke bleer man foretrækker eller hvilken film, man vil kunne lide på Netflix.

* Det er dog en faretruende udvikling, hvis man bruger det under en valgkamp, mener Robert Ricci, der er marketingdirektør i marketingselskabet Blue Fountain Media.

* To tredjedele af alle amerikanere får mindst nogle af deres nyheder fra Facebook, viser en undersøgelse fra Pew Research Center.

Kilder: Reuters, NBC.