Færge-mysterium: Undrer sig over flygtninge-rute til Danmark

Der går direkte færgeruter fra Tyskland til Sverige, men ingen flygtninge og migranter tager dem. Stena Line undrer sig

Flygtninge og migranter går på motorvejen mod Sverige, og det undrer Stena Line, fordi de har direkte ruter fra Tyskland til Sverige. Foto: Per Rasmussen
Flygtninge og migranter går på motorvejen mod Sverige, og det undrer Stena Line, fordi de har direkte ruter fra Tyskland til Sverige. Foto: Per Rasmussen

Stena Line forstår ikke, hvorfor flygtninge og migranter vælger Scandlines-ruten mellem Rødby og Puttgarden, hvis de vil fra Tyskland til Sverige. Det er meget nemmere at tage de direkte Stena Line-ruter mellem for eksempel Kiel og Göteborg eller Rostock og Trelleborg.

På den måde slipper menneskestrømmen mod Sverige for de danske myndigheder, men Stena Line har ikke set flygtninge og migranter om bord.

- Vi har ikke set nogen flygtninge på vores afgange mellem Tyskland og Sverige, og vi har faktisk ikke en forklaring på det. Vi har undret os, siger Jesper Waltersson, kommunikationschef ved Stena Line til Ekstra Bladet.

Det svenske grænsepoliti i Trelleborg bekræfter overfor Ekstra Bladet, at de ikke har modtaget flygtninge og migranter i den sydsvenske by.

Måske forklaring
Færgerne går fra Kiel til Göteborg, fra Rostock til Trelleborg og fra Sassnitz til Trelleborg. Der er ingen tjek af papirer, og folk kan frit købe billet og gå om bord.

 

Alligevel bruger flygtninge og migranter ikke ruterne til Sverige uden om Danmark, hvor de risikerer at få deres asylsag behandlet mod deres vilje på grund af kontroversielle EU-regler.

Og når man tænker på menneskesmuglernes viden om asylregler og grænseovergange, så virker det mystisk, at Stena Line ikke har haft flygtninge og migranter om bord.

- Den eneste forklaring, vi kan komme i tanke om, er, at vi ikke har passagertog med på færgerne, men der er intet som forhindrer, at flygtninge og migranter køber en billet hos os, går om bord og tager færgen direkte til Sverige, siger kommunikationschefen.

Må skifte rute
Flere flygtninge og migranter har nægtet at forlade tog, fordi de ikke ville registreres i Danmark. Bliver de det, så skal deres asylsag nemlig behandles her i landet, og ikke i Sverige, hvor mange søger mod på grund af Dublin-konventionen.

De fleste flygtninge fra for eksempel Syrien har smartphones og kan kommunikere med hinanden og se nøjagtige kort. Stena Line forventer da også, at de får flere flygtninge og migranter på færgerne i den nærmeste fremtid.

- Vi regner også med, at der kommer flere flygtninge på vores afgange, når de opdager, at der er problemer med at komme til Sverige gennem Danmark, fortæller Jesper Waltersson.

Drama i Rødbyhavn: 100 flygtninge nægter at forlade tog