Færøsk turisme trues af Sea Shepherds grindekampagne

Blodige billeder af dræbte grindehvaler er spredt på nettet, og det kan give bagslag for turismen på øerne

Færøerne har udvist fire aktivister fra miljøgruppen Sea Shepherd. De er dømt for at have overtrådt den færøske grindelov ved sidst i forrige måned at have grebet forstyrrende ind i den traditionelle jagt på de små hvaler.

Aktivisterne, der kommer fra Sydafrika, Belgien, Italien og Luxembourg, blev idømt bøder på mellem 5000 og 35.000 kroner, ligesom de blev udvist fra Færøerne. De ankede dommene på stedet, uden at de fik opsættende virkning.

Tidligt fredag morgen blev de af tre civilklædte politifolk gelejdet om bord på færgen Norröna, der stævnede ud fra Tórshavn med kurs mod Hirtshals.

Færingerne fanger i gennemsnit omkring 800 grindehvaler om året, og med en bestand på omkring 100.000 individer i farvandene omkring Færøerne og knap 800.000 i hele Atlanterhavet er de ikke udryddelsestruede.

Men Sea Shepherds grindekampagne kan ramme Færøerne økonomisk på turismen, der efter fiskeriet er øgruppens vigtigste erhverv. To tyske krydstogtarrangører har allerede aflyst flere anløb på Færøerne.

Direktør for Tórshavns turistinformation, Theresa Thuridardottir Kreutzmann, frygter, at Sea Shepherds virale distribution af blodige billeder og videoer kan få en negativ indflydelse på turisterhvervet, som mange er afhængig af på øerne.

- Selvfølgelig skal vi have regler for forvaltning og fangst af vores grindehvaler, så det sker på en bæredygtig måde. Men vi vil samtidig respekteres for, at grindefangst er en vigtig del af den færøske kulturarv, siger hun.

Men projektet kan også komme til at give bagslag, som Greenpeace oplevede det for godt 30 år i forbindelse med en kampagne mod oprindelige folks sælfangst.

- Der er ingen tvivl om, at vi efter vores sælkampagne i 1980’erne, som uretmæssigt ramte inuit i Grønland og resten af Arktis, har fået en anden respekt for lokale traditioner, siger Jon Burgwald, der er Arktis-ansvarlig i Greenpeace.

43 kommentarer
Vis kommentarer