Fagboss kæmper for Lockheed Martin

Formanden for Dansk Metal går nu til angreb for at få Joint Strike Fighter valgt som Danmarks næste kampfly

Claus Jensen fra Dansk Metal på talerstolen til Venstres Landsmøde tilbage i 2013. (Foto: Polfoto)
Claus Jensen fra Dansk Metal på talerstolen til Venstres Landsmøde tilbage i 2013. (Foto: Polfoto)

Hvis DR-koryfæet Torsten Jansen bliver aflønnet i smør af kampflyproducenten Lockheed Martin for at hente opbakning fra tunge mænd, står han til at blive en særdeles rund mand. Dansk Metals forbundsformand Claus Jensen melder nemlig nu sin støtte til Joint Strike Fighter, der produceres af netop Lockheed Martin, som den tidligere DR-vært i dag slår mønt på at være lobbyist for.

Over for Ekstra Bladet indrømmer smedenes formand nu, at han aktivt forsøger at påvirke politikerne til at vælge Joint Strike Fighter (JSF):

Mest magtfulde mand
- JSF er dér, hvor vi mener, at den teknologiske udvikling og muligheden for at komme med ind i næste generation er størst, siger Claus Jensen.

Forbundsformanden er imidlertid ikke hr. hvem som helst. Claus Jensen blev i maj sidste år kåret som den mest indflydelsesrige dansker af to forskere på Københavns Universitet. Undersøgelsen viste, at Claus Jensen gennem sine bestyrelsesposter har de bedste forbindelser i Danmark. Han indrømmer da også, at han forsøger at påvirke politikerne:

- Jeg har ikke haft møde med nogle politikere med dette som eneste dagsordenspunkt. Men selvfølgelig har jeg nævnt vores holdning til forskellige politikere.

Mens nogle kritisere JSF for at kunne risikere at have børnesygdomme, mener Metal-formanden, at det er en fordel, at flyet ikke er færdigudviklet endnu:

- Jeg tror, at de alle er klar til at lave arbejdspladser i Danmark, og nogle har allerede gjort det. Jeg er mere optaget af: Hvorfor sender USA et rumskib til månen i første omgang? Det gjorde de for at få udviklet nogle teknologier for at give den amerikanske industri et løft på viden, materiale og teknologi. Hvis man ser det i den kontekst, tror jeg, at det nyeste og det senest udviklede fly vil tilføre danske industrivirksomheder mest knowhow. På den længere bane, tror jeg, at det er det, som vil give os mest, siger han.

Tog selv kontakt
Baggrunden for favoritten er ifølge formanden ikke sket på grund af pres fra lobbyister. Tværtimod er det Dansk Metal, som har taget kontakt til producenterne. For et år siden tog han på besøg i USA og besøgte fabrikkerne til de to amerikanske kandidater Lockheed Martin og Boeing.

- Jeg har selv aktivt opsøgt de tre kandidater, som er tilbage, for at få dannet et billede af, hvad der er af muligheder. Og det er noget, som vi selv har gjort, og vi har kraftigt insisteret på selv at betale.

- En måned efter tog jeg ned og besøgte Eurofighter i Tyskland, siger han.

0 kommentarer
Vis kommentarer