Fagforbund om chefer: 'Der er kommet flere dumme svin'

Cheferne er blevet kolde og kyniske. - Når krisen kradser, bliver det mere kæft, trit og retning, lyder det fra arbejdsmiljøkonsulenter i 3F, Dansk Metal og fødevareforbundet NNF

Modelfoto: Colourbox
Modelfoto: Colourbox

- Cheferne er blevet nogle større svin.

Der bliver ikke lagt fingre imellem, når arbejdsmiljøkonsulent Jan Rasmussen fra Dansk Metal fortæller, hvordan et stigende antal medlemmer beskriver deres boss som rå og uforsonlig.

Læs også: 34-årig sygeplejerske: Jeg bliver kaldt 'luder'

Og han er ikke alene. I fagforbundet 3F og fødevareforbundet NNF er tilbagemeldingen den samme: Chefernes lunte bliver kortere og kortere.

- Der er kommet flere dumme svin. Beklager, men så råt for usødet kan det siges, fortæller arbejdsmiljøkonsulent Jan Toft Rasmussen fra Dansk Metal.

- Respekten er forsvundet. Folk føler sig umenneskeliggjort, lyder det fra arbejdsmiljøkonsulent i 3F Freddy Ridderhaugen.

Læs også: Under ekstremt pres: Kirsten vejede 32 kilo

I en ny undersøgelse, som Analyse Danmark har lavet for Fødevareforbundet NNF, er bøvl med bossen blevet hverdagskost. Her svarer 34 procent, at de har konflikter med en chef på arbejdspladsen flere gange om måneden.

- Samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere smuldrer, fortæller Tommy Jensen, arbejdsmiljøkonsulent i Fødevareforbundet NNF.

Fredag nedlagde en flok medarbejdere Danish Crown i Horsens arbejdet i frustration over nye strammere akkorder og en ledelsesstil fra fabrikchefen, som af tillidsmand på Danish Crown-fabrikken, Klaus Olesen blev betegnet som 'fuldstændig forfærdelig ledelsesstil'.

Udmeldingen vækker opsigt hos arbejdsmarkedsforsker og professor Flemming Ibsen fra Aalborug Universitet.

- Sådan en går man ikke ud med i så hårde vendinger, hvis ikke der er noget i det. Den her branche er ikke for tøsedrenge. De er vant til en hård tone, siger han.

Han mener, at krisen har forværret arbejdsmiljøet.

Når krisen kradser, bliver tonen rå
Samme forklaring lyder fra arbejdsmiljøkomsulenterne. Når produktionskravene konstant stiger, reagerer cheferne ved kun at tænke på at tjene penge.

- De går i panik og tænker: Vi må passe på, spare, og reducere vores omkostninger. Ergo må jeg få alle til at løbe endnu stærkere, forklarer Jan Toft Rasmussen fra Dansk Metal.

- Og så er det, vi ser den her meget kyniske og uforsonlige tone, forklarer Jan Toft Rasmussen.

Læs også: Nina groft mobbet: 'Møgkællinger hører ikke hjemme her'

Arbejdsmiljøkonsulenterne i alle tre fagforbund melder om flere chefer, der strammer skruen: flere arbejdstimer, højere tempo, flere opgaver. Uden at der kommer mere i løn.

- Cheferne inviterer ikke til dialog, tværtimod træffer de alle beslutninger hen over hovedet på medarbejderne. Tilbage er kun kæft, trit og retning, fortæller Tommy Jensen fra NNF.

Og omgangstonen mangler respekt, lyder det fra de tre.

- Omgangstonen har aldrig været for tøsedrenge i nogle af de her brancher. Den har været kontant, men kærlig. Det nye er, at respekten er forsvundet, forklarer Freddy Ridderhaugen fra 3F.

Flere og flere krigserklæringer
Konsekvenserne er flere og flere krigserklæringer fra medarbejderne, lyder det fra konsulenterne. Særligt på de arbejdspladser, hvor der er et stærkt sammenhold blandt de ansatte.

- På et tidspunkt vil folk ikke finde sig i mere. Så går de til ledelsen og siger: Rend og hop. I får, som I betaler for. Nu er der krig, fortæller Jan Toft Rasmussen.

Læs også: Kan chefen ikke lide dig? Så kan han gøre sådan her

Værre er det dog på arbejdspladser, hvor sammenholdet blandt medarbejderne er svagt.

- Her er de ikke stærke nok til at stå imod. Her bøjer man nakken og accepterer stadigt dårligere arbejdsforhold, siger Jan Toft Rasmussen.

Arbejdsgivere: Vi genkender ikke billedet
Hverken Dansk Erhverv eller Dansk Industri genkender billedet af, at cheferne skulle være blevet mere diktatoriske. Begge anerkender, at der er arbejdspladser, hvor tonen er rå, men oplever ikke en stigning i antallet af konflikter.

- Vi ser ikke flere sager. Hvis der havde været store problemer, går jeg ud fra, at vi ville have fået flere henvendelser fra fagforbundene, siger underdirektør og chef for HR og Arbejdsmiljø i Dansk Erhverv, Rikke B. Ørum.

Både Rikke B. Ørum og Anders Just Pedersen, arbejdsmiljøchef i Dansk Industri, DI, synes, det er en hård beskyldning, fagforbundene kommer med. Det undrer dem, hvis arbejdsgiverne skulle være blevet hårdere og mere kyniske.

- At være en god leder handler om at kunne finde ud af at kommunikere med sine medarbejdere. For det er også noget, der viser sig på bundlinjen, konstaterer Anders Just Pedersen.

Begge opfordrer fagforbundene til at kontakte dem, hvis der er problemer.

- Vi er altid villige til dialog og tager altid ud, hvis det knaser med kommunikationen, siger Anders Just Pedersen.

- Hvis der er noget, der skal ændres, vil vi gerne vide det, så vi kan gøre noget ved det, lyder det fra Rikke B. Ørum.

Ekspert: Ikke løs kantinesnak
Men de to arbejdsgiverorganisationer burde tage den hårde udmelding langt mere alvorligt, mener professor Flemming Ibsen.

- Det her har ikke karakter af at være løs kantinesnak, så ville det også ramme dem selv som en boomerang. Deres udmelding kan ikke basere sig på enkelte sager. Som arbejdsmiljøkonsulent opsamler man erfaringer, siger Flemming Ibsen.

0 kommentarer
Vis kommentarer