Fagforening bakker millionær-Henrik op i ulighedsdebat: Væsentlig pointe

Dansk Metal roser Ørsted-direktør Henrik Poulsen for hans interview omkring problemer med øget ulighed

Henrik Poulsen, topchef i Ørsted, får opbakning fra Dansk Metal, når han peger på, at den øgede ulighed er et stigende samfundsproblem. Arkivfoto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Henrik Poulsen, topchef i Ørsted, får opbakning fra Dansk Metal, når han peger på, at den øgede ulighed er et stigende samfundsproblem. Arkivfoto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Selv om topchefen i Ørsted - tidligere Dong - Henrik Poulsen har en årsløn på 16 millioner kroner, og gennem de sidste år har tjent kasse på aktieoptioner, kan han godt tale om ulighed, lyder det fra Dansk Metal.

Henrik Poulsen gav for nylig et interview til Berlingske, hvor han slog fast, at den stigende ulighed er et af de største samfundsproblemer. Og det har han ret i lyder det fra Dansk Metals cheføkonom, Thomas Søby:

- Han slår fast, at der er stigende økonomisk ulighed globalt set, og at det er en af de store udfordringer. Jeg synes, at det er en væsentlig pointe. Vi ser, at de økonomiske og politiske resultater af det er en politisk søgninger mod yderfløjene til både højre og venstre. Det ser jeg på sigt som en farlig udvikling, siger Thomas Søby.

I interviewet peger topchefen på, at der er kommet mere populisme på grund af øget ulighed.

- Også i Danmark har ti procent af befolkningen oplevet stigninger i formuerne, der væsentligt overstiger reallønsudviklingen i resten af befolkningen. De, der har, har fået mere. Samtidig er det de dårligst stillede befolkningsgrupper, der har haft den dårligste udvikling i disponibel indkomst.

Årsløn grænsen til det vanvittige
- Jeg tror, at der er en udbredt accept i befolkningen af, at nogle gerne må tjene mere end andre, der skal være en vis dynamik og virkelyst i et samfund. En forståelse for, at den private sektor skal kunne finansiere den offentlige. Men vi skal være påpasselige, og vi skal sikre en dialog, hvor vi arbejder sammen om at finde disse balancer. Den dialog er presset og er blevet endnu mere presset de seneste år, siger han.

- Jeg er topchef i en C25-virksomhed. Jeg tjener en årsløn, som jeg godt kan forstå, folk synes er på grænsen til det vanvittige. Folk vil sige, at jeg har mit på det tørre, det er let for mig at have alle disse rigtige meninger.

Thomas Søby mener ikke, at det diskvalificere topchefen, at han har en stor løn:

- Man skal ikke fraholdes at deltage i samfundsdebatten, uanset om man er rig eller fattig. Jeg lytter efter, hvad der bliver sagt, ikke hvem der siger det, siger han.

Såvel Pelle Dragsted fra Enhedslisten som Anders Drejer, professor i ledelse fra Aalborg Universitet, har peget på, at Henrik Poulsen mangler at komme med konkrete løsningsforslag. Den del bliver de bakket op i af Thomas Søby.

- Jeg synes, at det havde klædt ham at komme med nogle løsninger, og for mig at se er løsninger at få skabt nogle flere arbejdspladser også til dem, der er på kanten af arbejdsmarkedet. Og det kræver en indsats på blandt andet uddannelse. Og så kræver det, at arbejdsgiverne accepterer, at de ikke kan få nøjagtigt det, som de eftersøger. At de også ansætter folk, som eksempelvis passer på 80 procent af det de efterspørger, og så hjælper de folk med at lære resten, siger han.

 

 

38 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere