Fagforeninger tjekker SAS-leverandør uden overenskomst

Fagforeninger undersøger, om schweiziske PrivatAir reelt får base i Danmark, når selskabet skal flyve for SAS

Flypersonalet i SAS' fagforeninger vil undersøge det schweiziske flyselskab PrivatAir, som skal flyve en rute for SAS til New York. Selskabet har ikke overenskomst med de ansatte, og det bekymrer Cabin Union Denmark, som organiserer de kabineansatte.

- Vi undersøger om PrivatAir får en base i København, og så opfordrer vi selvfølgelig PrivatAir til at få ordnede forhold. Vi kender ikke til de ansattes forhold i PrivatAir.

- SAS hyrer et selskab til at flyve en produktion, som vi plejer at flyve, så det her handler jo om arbejdspladser. Vi har ellers et godt samarbejde med SAS, men det her er ikke et skønt syn, siger Brian Daugaard, formand for Cabin Union Denmark, til Ritzau.

Også Flyvebranchens Personale Union (FPU) ser nærmere på PrivatAir.

FPU's næstformand Anders Mark Jensen siger til Check-In.dk, at man er gået i gang med at undersøge, om PrivatAirs kommende setup i København reelt er en base ifølge EU-reglerne.

PrivatAir har allerede fløjet for SAS i godt et år fra Norge til Houston, men skal nu flyve fra København.

- Med Stavanger-Houston-ruten var det et anliggende for de norske fagforeninger. Nu er PrivatAir så rykket til København, og vi er derfor i gang med at finde ud af, om der reelt er tale om en base efter gældende EU-regler, siger Anders Mark Jensen til Check-in.dk

PrivatAirs direktør, Greg Thomas, sagde mandag til Check-in.dk, at selskabet ikke har overenskomster, men i stedet forhandler individuelt med de ansatte. Det gør det muligt 'at lege med skattereglerne', siger han til branchemediet.

Ifølge pressechefen i SAS, Trine Kromann-Mikkelsen, er det schweiziske arbejdsmarked anderledes, og ofte har virksomhederne ikke overenskomster.

- Men i forhold til de vilkår, som PrivatAir tilbyder sine medarbejdere, er vores holdning, at de er i overensstemmelse med de forhold, vi tilbyder, siger hun til Check-in.dk.

PrivatAir skal ifølge Check-in.dk fra marts næste år også flyve mellem København og Boston.

Senest har fagbevægelsen taget et opgør med det irske lavprisselskab Ryanair, som etablerede base i København uden at ville forhandle dansk overenskomst for de ansatte.

5 kommentarer
Vis kommentarer