Fagforenings-medlemmer på spanden: Ingen penge i strejkekassen

De fleste ansatte i Folkekirken vil stå uden indtægt ved en lockout, lyder det nu fra deres fagforeninger

Foto: Tobias Nørgaard Pedersen
Foto: Tobias Nørgaard Pedersen
Følg Samfund

Er man medlem af en fagforening, er man normalt sikret en indkomst, hvis man bliver bedt om at strejke eller bliver lockoutet af sin arbejdsgiver.

Dette er dog ikke tilfældet for cirka 500 overenskomstansatte i Danmarks Kirketjenerforening og 1200 medlemmer af Foreningen af Kirke- og Kirkegårdsansatte, skriver Avisen Danmark.

Lockout vil lamme anklagerne: Skyldige kan gå fri

Der er nemlig stort set ingen penge i fagforeningernes strejkekasser, og derfor vil en stor del af de 85 procent af folkekirkens ansatte, der står til at blive lockoutet ifølge Folkekirken.dk, stå uden en indkomst.

- Vi har fra begyndelsen meldt ud, at vi ikke kan honorere udbetaling af støtte under en eventuel lockout. De 52 medlemmer, som er strejkevarslet, har vi lovet en dagpengesats under en strejke, siger Gert Rhinstrøm Schmidt, formand for Danmarks Kirketjenerforening.

Ifølge formanden er der cirka en million i deres strejkekasse, men det ville koste dem to millioner om ugen, hvis de skulle dække medlemmerne.

'Ikke set det komme'
At ansatte i Folkekirken kunne blive ramt af en lockout, selvom de altså selv varslede strejke over for staten, kom helt bag på Gert Rhinstrøm Schmidt og hans kolleger, der ikke vil røbe, hvor mange penge de har i strejkekassen.

- Vi er en gammel tjenestemandslignende organisation, og vi har har ikke set det her komme. Vi havde ikke forestillet os at havne i en situation, hvor vores medlemmer ville blive lockoutet.

Martin har ingen andel i konflikt: Nu kan han blive trukket i løn

Brug for pædagogik
Også Foreningen af Kirke- og Kirkegårdsansatte har en slunken strejkekasse, og derfor foreligger der nu et større 'pædagogisk arbejde,' lyder det fra forbundsformand Bjarne Rødkjær.

- Du får mig ikke til at fortælle, hvor længe vi kan holde til en lockout, men vores situation adskiller sig ikke væsentligt fra kirketjenernes. Så der forestår et større pædagogisk arbejde med at formidle vores situation i tilfælde af lockout til vores medlemmer.

De større fagforbund har ellers meldt ud, at de kan holde til lockout i ugevis med strejkekasser på den gode side af en milliard kroner.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Papes ambition at være både dyr og dårlig?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+