Faglige organisationer i fælles front mod vold: Giv bøder til politikere, der svigter

Der skal et tættere samarbejde mellem stat, regioner og kommuner til, hvis vold mod ansatte skal til livs. Det peger flere faggrupper på i nyt fælles oplæg

Faglige organisationer kræver konsekvenser for svigtende politikere i sager om vold mod offentligt ansatte. (Modelfoto: Colourbox)
Faglige organisationer kræver konsekvenser for svigtende politikere i sager om vold mod offentligt ansatte. (Modelfoto: Colourbox)

Flere sengepladser i psykiatrien.

Afskaffelse af alenearbejdet. 

Dagbøder til de ansvarlige politikere, hvis sikkerheden er for ringe.

Og grønt lys til, at Arbejdstilsynet må skride hårdere ind overfor dårlige arbejdsforhold.

Sådan lyder nogle af de fælles forslag fra faglige organisationer, der repræsenterer ansatte, som i deres vold med udsatte mennesker risikerer vold på jobbet.

Læs også: Ansatte på Lindegården opfordrer til faglige møder på alle landets bosteder

Som Avisen.dk har dokumenteret, gælder det blandt andet medarbejdere på botilbud. De har en barsk hverdag og bliver på jobbet truet med knive, nikket skaller og revet i håret af psykisk sårbare beboere.

Fagforeninger, der repræsenterer socialrådgiverne, sosu-assistenterne, sygeplejerskerne og socialpædagogerne, er gået sammen om oplægget, som tirsdag skal præsenteres for indenrigs- og socialminister Karen Ellemann (V) og sundheds- og ældreministeren Sophie Løhde (V)

Læs også: Ikke flere drab: Vivis kolleger samler underskrifter

Ministrene skal sammen med de faglige organisationer forsøge at finde løsninger på problemet.

Bland bosted og psykiatri
I oplægget, som Avisen.dk har fået indsigt i via FOA, foreslås det blandt andet at styrke samarbejdet mellem kommunerne, der driver de fleste bosteder og regionerne, der står for psykiatrien.

En idé er at lave en mellemting mellem en psykiatrisk afdeling og et bosted, forklarer FOAs formand Dennis Kristensen, der skal sidde med ved forhandlingsbordet som repræsentant for sosu-assistenterne.

Læs også: Ansatte på bosteder: 'Har været en god dag, når man kun er blevet slået to gange'

'Det vil være oplagt at etablere behandlings- og botilbud i regi af psykiatrien, som har de bedste muligheder for et kombineret tilbud,' står der blandt andet i oplægget.

Ifølge næstformanden i Dansk Sygeplejeråd, Dorte Steensberg er der dog ikke en enkelt løsning, der kan stoppe de barske arbejdsforhold.

- Det vigtigste er en handleplan, der kan dæmme op for det her hæslige problem. Og det kræver en række initiativer, for problemet går på tværs af behandlingspsykiatrien, hjemmeplejen, hospitalerne, de praktiserende læger og de sociale bosteder, fastslår hun overfor Avisen.dk.

Læs også: Minister efter bosted-afsløringer: 'Vi må sætte yderligere ind'

Kræver samarbejde
Samarbejde mellem kommuner, regioner og staten er i dag langt fra tilfredsstillende, understreges det i de faglige organisationers oplæg.

Det skyldes blandt andet, at der er tre forskellige lovgivninger på området.

Både serviceloven, sundhedsloven og psykiatriloven er i spil, påpeger FOAs formand Dennis Kristensen.

Læs også: Sosu-Kira tæsket på jobbet: 'Hver gang, jeg lukkede øjnene, så jeg hans blik for mig'

- Bostederne er omfattet af serviceloven og må ikke bruge de magtmidler, der er i regionernes sygehusvæsen, siger FOA-formanden til Avisen.dk.

Det har eksempelvis en betydning for, hvad ansatte på bosteder kan stille op, hvis en psykotisk borger går amok.

Der skal tages initiativer på tværs af lovgivningsområder og ministerier, fastslår Dorte Steensberg.

- Derfor savner vi, at beskæftigelsesministeren, der har ansvaret for arbejdsmiljøet, også var med til mødet på tirsdag, siger hun.

Læs også: Grusom virkelighed på bosteder: Knive, dødstrusler og kvælertag

Brug for mere kontrol
I oplægget fremgår det, at de faglige organisationer gerne vil styrke Arbejdstilsynets indsats.

De skal kunne udskrive dagbøder til politikere eller de øverst ansvarlige i regionsområdet, hvis sikkerheden ikke er i orden.

I Arbejdstilsynet vurderer tilsynschef Thomas Nygaard Christensen dog, at der i forvejen er nogle gode sanktionsmuligheder.

- Men det er selvfølgelig vigtigt hele tiden at være opmærksom på, hvordan man kan styrke indsatsen, siger han.

Læs også: Togføreren Mette efter to overfald: Vi har også en familie

Fagforeningerne peger desuden på et tættere samarbejde med politiet og en lovpligtig uddannelse i voldsforebyggelse.

'Ikke mere snak'
Volden mod de ansatte er i dag på et 'katastrofalt niveau', lyder det fra FOA-formanden Dennis Kristensen.

Derfor er der ikke behov for flere analyser eller overvejelser. Nu skal der handles, fastslår både Dennis Kristensen og Dorte Steensberg.

Læs også: Gik amok på kvindelig togkontrollør: Efterlyses af politiet

Benny Andersen, formand for Socialpædagogerne, forventer også handling efter mødet.

- Det må aldrig blive med livet som indsats, at man passer sit arbejde. Derfor har jeg også meget store forventninger til ministermødet på tirsdag, hvor der forhåbentligt kommer klare meldinger om markante indsatser, skriver han i et svar til Avisen.dk.

Minister lover handling
I går lød det fra indenrigs- og socialminister Karen Ellemann (V) i et skriftligt svar til Avisen.dk, at der er lavet en kortlægning af reglerne på området og er ved at blive udarbejdet nationale retningslinjer til voldsforebyggelse.

- Men jeg må samtidig konstatere, at der er behov for at se på nye løsninger og sætte yderligere ind. Det er et fælles ansvar, og derfor vil jeg sammen med sundheds- og ældreministeren mødes med de faglige organisationer på området på tirsdag, så vi kan se på, hvad vi kan gøre, erklærede ministeren.

16 kommentarer
Vis kommentarer