FAKTA: Det slås SAS og kabinepersonalet om

Kabinepersonalet i SAS strejker over arbejdsvilkår som 147 kolleger, der flyttes over i Cimber, tilbydes

Det er et led i luftfartsselskabet SAS' forsøg på at vende underskud til overskud, der er baggrund for arbejdsnedlæggelsen blandt selskabets kabinepersonale.

Se her, hvad striden mellem ledelsen og medarbejderne handler om:

* SAS har de senere år måttet endevende forretningen, for at finde områder hvor der kunne spares penge. Faktisk har selskabet i alt fremlagt syv spareplaner siden 2005.

* I forbindelse med årsregnskabet for 2013/14 fremlagde SAS' topchef, Rickard Gustafson, i december en spareplan, der skal lette selskabet for udgifter for 1,6 milliarder kroner frem mod 2017.

* Samtidig præsenterede SAS et underskud for regnskabsåret på 545 millioner kroner.

* Som en del af spareplanen købte SAS flyselskabet Cimber for 20 millioner kroner, og planen er, at det nye datterselskab skal stå for en del af SAS' regionale flyvninger fra 1. marts.

* Det kan SAS spare penge på, fordi de ansatte i Cimber har en overenskomst, der er billigere og enklere for selskabet end personalet i moderselskabet.

* SAS vil blandt andet overflytte omkring 147 af fagforeningen CAU's medlemmer til det nye selskab fra 1. marts. De får altså ny arbejdsgiver og formentlig ændrede vilkår på sigt.

* I første omgang har SAS dog tilbudt kabinepersonalet, at de kan fortsætte med uændrede vilkår i en periode på to år.

* SAS og CAU har siden første forhandlingsmøde 22. januar forsøgt at blive enige om de vilkår, der skal gælde for de 147 kabinefolk, men forhandlingerne brød sammen.

* Søndag pålagde Arbejdsretten de strejkende at gå i arbejde. Det fik ingen effekt. SAS har sat en deadline til klokken 12 mandag, hvor de strejkende skal meddele, om de vil gå i arbejde, ellers kan de betragte sig selv som opsagt, har selskabet meddelt.

* Som følge af den overenskomststridige arbejdsnedlæggelse aflyser SAS mandag 50 flyafgange.

Kilder: SAS og CAU

1 kommentar
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere