FAKTA: Så udbredt er de forskellige narkotyper i Europa

Cannabis, heroin, kokain og andre stoffer udgør en milliardindustri for organiserede kriminelle grupper.

Tirsdag skriver Europol og EU's narkoagentur, EMCDDA, i en ny rapport, at borgerne i EU bruger mindst 180 milliarder kroner om året på ulovlig narkotika.

Fordi al handel foregår ulovligt, er estimatet behæftet med stor usikkerhed.

Rapporten anslår markedet til at være mellem 155 og 230 milliarder kroner årligt, men ifølge EMCDDA-chef Alexis Goosdeel kan tallet nemt være i den øvre del af spændet.

Læs her mere om de forskellige typer narko, der bliver handlet:

* Cannabis - fællesbetegnelsen for hash, marihuana, skunk og lignende stoffer - menes at stå for næsten to femtedele af narkohandlen i EU, svarende til knap 70 milliarder kroner om året.

* Omkring 22 millioner voksne europæere har brugt cannabisprodukter i løbet af det seneste år, og omkring 1 procent af alle voksne i Europa bruger dem "næsten dagligt".

* Heroin er det næststørste stof i EU, målt i værdi, med et årligt marked på omkring 50 milliarder kroner. Heroinbrug har været på vej ned i mange år, men der er for nylig set tegn på opsving.

* Kokain-markedet ligger på omkring 43 milliarder kroner. Det er især i det vestlige og sydlige Europa, at stoffet er populært, og det importeres næsten udelukkende fra Sydamerika.

* Syntetiske stoffer som amfetamin, metamfetamin og MDMA (ecstacy) vurderes at blive handlet for omkring 18,5 milliarder kroner hvert år. Mange produceres inden for Europa.

* Derudover er der hundredvis af nye psykoaktive stoffer på markedet, som sælges som narkotikaerstatning og ikke er forbudte endnu.

Kilder: Europol, EMCDDA

0 kommentarer
Vis kommentarer