FAKTA: Schengen-regler og undtagelser

Under særlige omstændigheder er det tilladt for EU's medlemslande midlertidigt at genindføre grænsekontrol.

Den tyske regering har søndag eftermiddag midlertidigt indført grænsekontrol ved landets grænse til Østrig på grund af den store tilstrømning af flygtninge og migranter.

Det ser ud til at være i overensstemmelse med Schengens kriseregler, lyder det fra EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker.

Læs her om Schengen og samarbejdets kriseregler:

* Med Schengen-samarbejdet, som i år fylder 30 år, kan EU-borgere frit rejse på tværs af EU-landenes grænser helt uden at skulle kontrolleres ved de indre grænser mellem Schengenlandene.

* Samtidig må der ikke laves systematisk grundig kontrol af EU-borgere ved de indre grænser.

* Under særlige omstændigheder er det dog tilladt for et Schengen-land kortvarigt at genindføre grænsekontrol ved landets indre grænser.

* Det er for eksempel tilladt at lukke grænserne i særlige situationer ved eksempelvis sportsarrangementer, politiske møder eller terrorangreb, der giver en begrundet frygt for den offentlige sikkerhed. Der er dog betingelser, og landene skal helst underrette kommissionen fire uger i forvejen.

* Eksempelvis genindførte Tyskland midlertidig grænsekontrol ved nogle af landets grænser i perioden 26. maj til 15. juni i år. Det skete i lyset af mulige trussels-scenarier i forbindelse med G7-topmødet 7. og 8. juni i den tyske by Elmau.

* Ud over Danmark er 25 lande med i Schengen.

Kilder: EU-Kommissionen, Ritzau.