Det tager kun fem minutter at handle i Fakta, men de vil så gerne have, at du bliver lidt længere - bare ikke hvis du er blind og har brug for hjælp.
Tirsdag i sidste uge blev 73-årige Pia Guldberg, der mistede synet, da hun var 17 år, afvist ved døren i Fakta med besked om, at hun skal holde sig væk fra butikken, når de har travlt.
- Jeg har jo ikke lyst til at være til besvær, men jeg blev ked af det - rigtig ked af det, siger hun til Ekstra Bladet.
- Det hele brasede bare sammen inde i mig, da jeg blev afvist.
De store indkøb klarer hun sammen med en ledsager i en anden butik, men cirka hver anden uge sætter Pia Guldberg næsen mod Fakta med sin trofaste Golden Retriever, Sasha.
Her handler hun kun de allermest nødvendige småting, men hun har brug for hjælp til at finde varerne
- Den dag jeg blev afvist, der manglede jeg bare et stykke ost, siger Pia Guldberg.
- Jeg sagde til dem, at det var diskrimination, fordi det ville de jo ikke siger til andre, der ikke er blinde.
Artiklen fortsætter under billedet...
Hjem uden varer
En medarbejder fra Fakta skal dog også ledsage hende igennem butikken, og det havde personalet sidste tirsdag ikke tid til, og sendte derfor Pia Guldberg hjem uden varer.
- Jeg vil jo så gerne selv, siger hun.
- Selvom jeg jo sagtens kan selv, så fik det mig til at tænke, om jeg bør tage på plejehjem.
Personalet i butikken har givet Pia Guldberg besked på, at hun bør blive væk fra butikken på bestemte tidspunkter, men har igennem årene adskillige gange hjulpet hende med at finde sine varer.
Det er ikke første gang, at den blinde 73-årige bliver afvist ved døren - for et par år siden oplevede hun flere gange at blive nægtet hjælp til sine indkøb i Fakta.
- Synes du, det er fair at bede Fakta om at have en medarbejder klar til at hjælpe dig?
- Jeg forstår godt, at de kan have travlt, men fem minutter det kan de altså godt have til at hjælpe mig. Jeg står altid meget tålmodig og venter, og jeg handler kun småt, svarer Pia Guldberg.
Klokkeklar diskrimination
I Fredensborg kommune, som Nivå går ind under, sidder Kristian Hegaard i byrådet for Radikale Venstre. Han har selv et handicap og synes, at situationen i Fakta lyder yderst mærkværdig.
- Fakta yder jo forskelsbehandling på den her kunde i forhold til andre kunder, fordi hun ikke har mulighed for at købe ind i Fakta på bestemte tidspunkter og det har andre, der ikke har et handicap. Det er klokkeklar diskrimination, siger Kristian Hegaard til Ekstra Bladet.
Hun har brug for en person, der render rundt sammen med hende for at finde varerne, er det ikke i orden, at medarbejderne siger, at de ikke har tid?
- Det her er i småtingsafdelingen, hvis ikke man lige kan hjælpe én der har et synshandicap med at finde lidt sukker, lidt mælk, noget smør og lidt aftensmad. Det tager jo under fem minutter, og det burde butikken altså hjælpe med, siger byrådsmedlemmet.
Han siger, at det kan lade sig gøre i så mange andre butikker, og undrer sig derfor over, at det ikke er muligt i Fakta.
- De siger, at det kun tager fem minutter at handle i Fakta, hvorfor kan man så ikke hjælpe hende her?
Artiklen fortsætter under billedet...
Discountbutik
I Fakta synes de, at der er blevet handlet efter reglerne. Det siger kommunikationsdirektør i Coop, Jens Juul Nielsen.
- Hvad er jeres politik i forhold til at hjælpe folk med et handicap?
- Hvis butikken ellers står ubemandet eller de har travlt, så er det helt i orden, at personalet siger, at de ikke har tid til at hjælpe, siger kommunikationsdirektøren.
- Er der ikke altid fem minutter til lige at hjælpe en person med at finde nogle varer?
- Fakta er en discountbutik, der er lavt bemandet, så hvis man skal have ekstra hjælp, kan man ikke forvente det på alle tider, og i det her tilfælde er der blevet gjort helt det rigtige af personalet i Nivå.