FAKTA: USA's centralbank sænker renten trods gode tider

Den amerikanske centralbank fastlægger pengepolitikken i landet. Onsdag har den sænket renten.

Følg Samfund

For anden gang i år har den amerikanske centralbank, Federal Reserve (FED), sænket renten på den toneangivende rente.

Renten er sænket med 25 basispoint til intervallet 1,75-2,00 procent.

Her kan du læse om centralbankens rolle og mulige årsager til rentesænkningen:

* Centralbanken har til opgave at fastlægge en pengepolitik, så økonomien er afbalanceret, og beskæftigelsen er så høj som muligt, samtidig med at priserne (inflationen) udvikler sig stabilt.

* Et af dens primære redskaber til at opnå det er renten på udlån til bankerne.

* Den kan sænke renten i et forsøg på at stimulere økonomien. Det kan eksempelvis være med til at øge forbruget og få gang i investeringerne.

* I gode tider kan købe- og investeringsiveren dog skabe en situation, hvor forbrug og investeringer i for høj grad baseres på lånte penge - og hvor prisen på eksempelvis aktier eller boliger ikke står mål med værdien.

* Det betegnes som en boble. Her kan centralbanken hæve renten, og dermed forhøje prisen på at låne penge og investere. Dermed lægges en dæmper på økonomien, der ikke overopheder.

* For nuværende går det godt for amerikansk økonomi. Men centralbanken er bange for, at opsvinget ikke vil fortsætte på grund af stigende økonomisk usikkerhed.

* Usikkerheden skyldes blandt andet handelskonflikten mellem USA og Kina. Derudover er erhvervslivets investeringer dæmpet betydeligt, og boligmarkedet har vist svaghedstegn.

* Da centralbankens rentesænkninger tager noget tid om at slå igennem, har banken vurderet, at den vil handle nu for at hjælpe med at holde gang i økonomien.

* Onsdagens sænkelse er den anden i år. Sidste år hævede centralbanken renten fire gange. I alt er den hævet ni gange siden finanskrisen.

* Under finanskrisen sænkede centralbanken renten mange gange, så den gik fra over fem procent i 2007 til et spænd på 0,00 til 0,25 fra 2009.

* Først i 2016 begyndte banken igen at hæve renten.

Kilder: Ritzau, NPR, Reuters, AP og senioranalytiker ved Danske Bank Mikael Olai Milhøj.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Fiduskunst og magistervrøvl

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+