Falkemanden får ingen hjælp fra staten – nu træder gæsterne til

Donationerne til Silkeborg Rovfugleshow vælter ind

Flemming Sanggaard driver Silkeborg Rovfugleshow sammen med konen Bennie. Han er også kendt som vinderen af DR-programmet Alene i vildmarken. Foto: Privat/
Flemming Sanggaard driver Silkeborg Rovfugleshow sammen med konen Bennie. Han er også kendt som vinderen af DR-programmet Alene i vildmarken. Foto: Privat/

Silkeborg Rovfugleshow er ligesom mange andre attraktioner i Østjylland presset på grund af corona-restriktioner. Og fordi stedet ikke er betegnet som en zoo er der ingen mulighed for hjælpepakker.

Men nu får ejerne, Flemming Sanggaard og konen Bennie, så hjælp fra en uventet kant.

Der er nemlig startet et initiativ, hvor gæster, venner af stedet og andre interesserede kan donere penge til Silkeborg Rovfugleshow.

- Vores familie elsker det sted og har holdt fester i deres falkonersal. Vi lærer en masse hver gang, vi er derude, siger en af initiativtagerne til kampagnen for rovfuglecentret, Anette Gjurup, til TV2 Østjylland.

Især hendes to drenge nyder at besøge det store område, der udover rovfuglene også er kendt for sine bisonokser.

De slagtes jævnligt, og kødet sælges blandt andet i burgere på stedet. Det er en af årsagerne til, at Silkeborg Rovfugleshow ikke kan få zoo-status og del i hjælpepakkerne.

- Derfor vil vi gerne hjælpe. Siden fredag kl. 11 er der blevet doneret 20.000 kroner, og jeg tror, at det bliver meget vildere. Mange kan godt lide stedet, siger Anette Gjurup.

Og det er da også et særligt sted, som Flemming Sanggaard – kendt som Falkemanden – sammen med sin kone har fået skabt i Them syd for Silkeborg.

På 15 år er et 44 tønder land stort område med bisonokser og forskellige rovfugle kommet til. Alt sammen skabt uden støtte fra fonde, indsamlinger eller lignende.

Af samme grund er det også en stolthed hos Falkemanden, der har gjort, at man også nu under coronakrisen forsøger at klare sig selv.

- Så jeg ville ikke selv sætte noget i gang, der kunne skaffe os penge. Men jeg er dybt rørt og beæret over, at nogle gæster gør det, fortæller Flemming Sanggaard til TV2 Østjylland.

Som så mange andre attraktioner er Silkeborg Rovfugleshow presset, når der ingen gæster er.

For der er jo fortsat faste udgifter til foder og vedligehold. Udgifterne som andre zoologiske haver kan få dækket, men ikke centret i Silkeborg.

- Vi er ramt ret voldsomt. Der er ingen gæster, alle arrangementer er aflyst, og selv når vi må åbne for mindre grupper bliver det svært, siger Flemming Sanggaard.

Fra 8. juni må han byde op til 50 personer ad gangen indenfor, men stadig kendes de præcise retningslinjer ikke.

Silkeborg Rovfugleshow åbner dog under alle omstændigheder, men der vil uden tvivl komme færre penge i kassen i år end tidligere.

Eksempelvis lever stedet i hverdagene af firmaudflugter og seniorture.

- Der er næppe mange virksomheder, som vil sætte penge af til sådan noget i en hård tid, og ældre mennesker vil nok ikke lige forsamle sig, siger ejeren og fortsætter:

- Så det bliver hårdt for os at få de penge ind, som vi skal bruge til at klare os igennem perioden fra september til april, hvor vi ikke tjener penge.

Løsningen kunne være at sælge jord fra, men det ønsker Falkemanden ikke at komme ud i.

Derfor er han også særligt glad for den støtte, der nu strømmer i hans og Silkeborg Rovfugleshow' retning.