Familie i sorg: Min datter døde på skoletur

En drukneulykke i en svømmehal kostede natten til tirsdag en 17-årig pige livet - nu står pigens forældre frem med kritik. Kommunen arbejder på en redegørelse. Artiklen indeholder billeder, der kan virke voldsomme

Lægerne holdt Stacy i live, så hendes mor kunne sige farvel. Privatfoto
Lægerne holdt Stacy i live, så hendes mor kunne sige farvel. Privatfoto

Der var ikke kun tale om en tragisk ulykke, da Jens og Felicity Ørsteds 17-årige datter, Stacy, druknede og senere afgik ved døden tidligt tirsdag morgen i forbindelse med en skoletur.

Ifølge familien var der også tale om et alvorligt svigt.

- Stacys fætter, der var med på turen, har forklaret mig, hvordan det skete, og det er lærerne, der har svigtet. De har ikke levet op til det ansvar, de har, fortæller Stacys mor, Felicity, til Ekstra Bladet.

- Klassekammeraterne sagde til lærerne tre gange, at der lå noget på bunden, inden der blev reageret. Lærerne smilte og sagde, at det bare var en dukke, der lå på bunden af vandet, indtil hendes fætter sagde, at det var Stacy, der lå dernede.

Læs kommunens svar længere nede i artiklen.

Artiklen fortsætter under faktaboksen ...

Mor: - Hun havde lige fået job i Føtex

Felicity og Jens Ørsted beskriver deres datter som en glad pige, der havde en masse at se frem til i livet.

- Hun elskede at lytte til musik og var ligesom andre teenagere glade for at bruge TikTok og Snapchat.

- Hun havde glædet sig rigtig meget til at komme afsted på turen, og samtidig var hun så glad, fordi hun lige havde fået job i Føtex, fortæller moderen, Felicity.

Stacy havde ikke nogen søskende, men hun var utroligt tæt med sin fætter, kusine og moster, der bor i Ballerup.

Kunne ikke svømme
Stacy og Felicity har været i Danmark i tre år og kommer oprindeligt fra Cameroun. Inden ryste-sammen-turen arrangeret af Egeskolen i Furesø Kommune havde familien oplyst, at Stacy ikke kunne svømme, forklarer de. Faktisk havde hun aldrig været i en svømmehal før.

- Som vi har forstået det, har der gået lærere rundt ved svømmehallen, men de har simpelthen svigtet, for der er ikke blevet holdt øje med børnene.

- Der er ikke flere børn, der skal dø i en svømmehal på grund af dårligt opsyn. Det må aldrig kunne ske igen, at der ikke er voksne nok i en svømmehal til at holde opsyn med børnene, lyder opråbet fra forældrene, der ifølge eget udsagn stort set ikke har hørt fra skolen siden ulykken.

Artiklen fortsætter under billedet og faktaboksen ...

Felicity og Jens Ørsted har mistet datteren Stacy. Privatfoto
Felicity og Jens Ørsted har mistet datteren Stacy. Privatfoto

Her er sagen kort

Ekstra Bladet beskrev mandag, hvordan en skoletur endte tragisk, da en 17-årig elev druknede.

Skoleklassen fra et 10. klassescenter i Værløse var på en ryste-sammen-tur i Nordjylland, og mandag aften var eleverne i svømmehallen.

Det var her ulykken indtraf.

17-årig Stacy Ørsted fundet livløs på det dybe vand.

Hun blev reddet op af nogle af de andre elever, og der blev ydet førstehjælp.

Det lykkedes i første omgang at få en puls, hvorefter pigen blev fløjet med helikopter til Aalborg Sygehus, hvor hun dog senere blev erklæret død.

Et sidste farvel
Felicity og Jens Ørsted, der stadig er dybt berørte af den tragiske hændelse, fortæller, at det var klassekammeraterne selv, som i sidste ende fik reddet Stacy op fra den dybe ende i svømmehallen ved Danhostel i Fjerritslev.

Det var også Stacys fætter, som slog alarm til forældrene. De satte i samme moment kursen fra Frederikssund, hvor de bor, mod det nordjyske.

- På sygehuset havde de ikke en chance for at redde hende. De holdt hende kun i live, så vi kunne se hende, siger parret.

Det siger kommunen

Ekstra Bladet har været i kontakt velfærdsdirektør i Furesø Kommune Tine Gram, der ikke kan bekræfte, at familien Ørsted havde orienteret om, at Stacy ikke kunne svømme.

Hun fortæller, at ud af fem tilstedeværende lærere, er der én uddannet livredder, mens to er uddannet i førstehjælp.

- Forældrene forklarer, at lærerne bliver fortalt, at der ligger noget på bunden, men de smiler blot og siger, at det er en dukke. Er det også det, du har hørt?

- Nej. Jeg har en forklaring om, at en dreng er dykket ned efter en genstand i vandet og tror, at det er en dukke.

- Umiddelbart derefter går alvoren op for alle, og pigen blev bjærget op og givet livreddende behandling.

- Hvad tænker du om, at familien føler sig svigtet?

- For det første er jeg frygteligt ked af det på deres vegne. Man kan ikke forestille sig, hvad de går igennem. Jeg kan sagtens forstå, at de er frustrerede og vrede over den her ubegribelige ulykke og mangler en forklaring. Vi er også ved at undersøge, hvad der er sket, og vi vil gerne i dialog med familien om forløbet, siger Tine Gram.

- Jeg kan forstå på familien, at de ikke har hørt særligt meget fra skolen?

- Vi er dybt berørte over den tragiske ulykke og vores tanker og store medfølelse går til pigens forældre. Kommunen og skolen har stillet sig til rådighed og sagt, at de kan ringe til os til hver en tid, og de er også tilbudt krisehjælp, som vi vil følge op på. Jeg er ked af, hvis de ikke har opfattet, at vi står til rådighed for dem.

Tine Gram oplyser, at man nu afventer konklusionen fra ligsynet, mens man samtidig arbejder på at lave en redegørelse af hele hændelsesforløbet.

17-årige Stacy havde netop fået job i Føtex og havde livet foran sig. Privatfoto
17-årige Stacy havde netop fået job i Føtex og havde livet foran sig. Privatfoto

Privatfoto
Privatfoto

Ved du noget?

Indsend billede el. video

Maks. 5MB